Milanović: Velike države poput Rusije su potencijalni monstrumi 1Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da su velike države poput Rusije potencijalni monstrumi i da treba ozbiljno shvatati njihov potencijal da nanesu štetu.

„Takve države koje su, da me niko krivo ne shvati, potencijalni monstrumi, sve velike države su potencijalni monstrumi, treba shvatati ozbiljno. Njihov potencijal da naprave štetu takođe treba stalno shvatati ozbiljno“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je, kako je prenela agencija Hina, kazao da je „danas to (predsednik Rusije Vladimir) Putin sutra će to biti neko drugi“.

„O tome stalno treba voditi računa i shvatiti da Rusija nije Srbija. Rusija nije ni Francuska nego je puno veća i drukčija je od nas“, naglasio je Milanović.

On je ponovio stav koji je suprotan od stava hrvatske vlade da Ukrajina ne treba da uđe u NATO i da taj savet „mora da bude ekskluzivni klub, samo za poziv najboljima“.

Milanović je takođe rekao da su sankcije Rusiji najstrože dosad, ali da one ne mogu da zaustave napredovanje ruske vojske.

„Nažalost, ne deluju. To su samo sankcije. Podržali smo ih, drugog izbora nema, bile su nužne“, dodao je Milanović.

On je rekao i da ne želi da hrvatski vojnici idu tamo gde nije njihova dužnost, kao i da će potpisati učešće hrvatskih vojnika u pridruženim NATO snagama.

„Ovo neće izložiti hrvatske vojnike, čak i ako odu u Mađarsku, to je granica do koje sam spreman ići. Više od toga ne“, istakao je hrvatski predsednik.

On je ponovo osudio rusku agresiju na Ukrajinu i naglasio solidarnost s ukrajinskim narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.