Mitropolija:Knežević da nadležnim organima dostavi sve dokaze koje sakuplja protiv naših sveštenika 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvala je lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da sve dokaze koje sakuplja protiv sveštenika MCP što prije dostavi nadležnim organima da ih oni ispitaju, „prije nego počne javno da sudi i presuđuje“.

 

Knežević je sinoć na televiziji Vijesti kazao da je jedan broj sveštenika doveo lažnog diplomatu Stevana Simijanovića pod Ostrog kod mitropolita Amfilohija, uoči formiranja vlade Zdravka Krivokapića 2020. godine.

Lažni diplomata Stevan Simijanović pominje se u „Skaj“ prepisci, koju je portal Libertas press objavio prije pet dana, kao jedan od aktera dogovora oko šverca cigareta iz Luke Bar. Sudeći prema transkriptima „Skaj“ komunkacije, učesnici u kriminalnom dogovaranju bili su i kontroverzni nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, šef kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ilija Vasović i optuženik Aleksandar Mrkić.

„Nije lako doći do mitropolita crnogorsko-primorskog, naročito u tom periodu, pretpostavljam da su uticajni sveštenici, kad budem stopostotno prikupio dokaze, izaći ću sa njihovim imenima“, rekao je, između ostalog, Knežević.

Knežević je blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Njegova stranka nije bila deo vlade Zdravka Krivokapića već su je činili ministri uglavnom do tada javnosti nepoznati koje je Krivokapić nazivao apostolima i kao potpredsednik lider GP URA Dritan Abazović. Abazovićeva stranka je bila tas na vagi.

Iz MCP dodaju da je mnogo časnije pred ljudima i ispravnije pred zakonom, pokrenuti takve postupke.

„Pa neka državni organi hapse, optužuju i presuđuju, nego po medijima blatiti i prozivati. Jedno je sigurno, Crkva neće ometati nikakvu istragu pokrenutu po osnovu bilo čijih optužbi na njen račun, pa makar dolazile i od onih koji joj se zaklinju na vjernost i odanost“, naveli su u saopštenju.

Iz MCP su naveli da je Knežević, nazivajući mitropolita Amfilohija časnim i čestitim, ipak ga omalovažavao tvrdnjom da je bio sklon tome da se njime manipuliše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari