Može li sudija Ustavnog suda CG da bude u partiji, kako tvrdi kandidatkinja? 1Dragana Đuranović Foto: Printscreen/RTCG

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Dragana Đuranović na kontrolnom saslušanju na Ustavnom odboru kazala je da je članica DPS-a ali da zakon ne predviđa zabranu da sudija Ustavnog suda bude član partije.

Ona je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića, koji je govorio o nepoverenju građana u crnogorsko sudstvo.

Kako kaže, do sada je Ustavni sud radio po političkim pritiscima, te je pitao Đuranović da li je saglasna sa većinom građana koji smatraju da Ustavni sud trpi politički pritisak.

„U ustavnom sudu sudu mogu biti i ljudi koji su članovi političkih partija. Ja dok sam bila sudija nisam bila član političke partije, a od 2017. godine sam član DPS-a i imam njihovu člansku kartu“, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je Ustavni sud ranije delovao pod političkim uticajem, kazala je kako se „nikad ne bih kandidovala da smatram da je ovo politički sud“.

Prema njenim rečima, izborom stručnih ljudi, nezavisno od toga da li su članovi političkih partija ili ne, može se se prevazići percepcija građana da postoji pritisak na rad suda.

„Donekle takva percepcija potiče i od sporosti rada Ustavnog suda“, ocenila je ona i dodala da u svojoj karijeri nije imala političkih pritisaka na odluke.

Đuranović je bila sutkinja Osnovnog i Višeg suda, a zatim zaštitinica imovinsko-pravnih interesa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.