Na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Budimpešti: Kristijan Šmit uvredio žrtve genocida 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit izjavio je da je trebao da se desi “situacija u stilu genocida” da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini, preneo je istraga.ba.

Govoreći na konferenciji u Budimpešti o Zapadnom Balkanu on je govorio o BiH. Kada je pomenuo “situaciju u stilu genocida u Srebrenici” burno je i vrlo glasno reagirala Senada Selo Šabić.

Ona je glasno protestovala, a potom je na svom Twitter nalogu prenela spornu izjavu Visokog predstavnika.

“Situacija u stilu genocida. Šta to znači? Neki privid genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Tako uvredljivo za žrtve i međunarodnu pravdu”, napisala je Šelo Šabić na svom Twitter nalogu.

Odmah je reagovao i Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sedištem u Berlinu, koji prisustvuje Balkan forumu u Budimpešti i podržao je.

Izjavu Šmita osudila je i Arminka Helić, poslanica u Domu lordova britanskog parlamenta.

“Genocid ne pada s neba. To je akt istrebljenja koji je pripreman, organizovan i planiran.

Imenovanje dela i njegovih počinitelja i insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i ozdravljenja”, poručila je Helić.

Burno je reagirao i Vedran Džihić, univerzitetski profesor u Austriji: “Omalovažavanje genocida u Srebrenici na ovaj način vređa žrtve i podriva međunarodne standarde”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.