Najavljuje novi zakon, mogući izlazak RS iz BiH: Dodik opet preti destabilizacijom 1Foto: nap.ba

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao će će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

„RS će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donećemo novi jer nema drugog načina borbe“, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenosi agencija Patria.

Dodik je naglasio da BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je reč o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće.

„Nema nijedne zemlje na svetu u kojoj se decidno kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo kazao da RS neće ostati u BiH jer RS nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske i da hoće da problematizuje sve što je Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato Republici Srpskoj

„To su spekulanti koji su ovde došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose Republiku Srpsku“, rekao je Dodik, istakavši da su oni deo projekta da se omalovaži svaka nadležnost RS.

Dodik je govorio i o mogućim rezultatima izbora.

„Ako ovi izbori pokažu da je bila volja naroda da se različite, nepomirljive strukture uključe u sistem vlasti, to će dovesti do destabilizacije Republike Srpske, a u destabilizaciji imamo mnoge aždaje koje samo čekaju da nas progutaju. Zato se jedinstvo mora obezbediti“, kazao je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari