Rasističkim uvredama Orban brani Dodika i Varheljija 1foto EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Da je Mađarska „problematično dete Evrope“ a Viktor Orban predvodnik ekstremno desnih struja unutar Unije koji svesno i sigurno urušava evropske vrednosti i tekovine demokratije pokazuje i izjava o BiH koju je izrekao tokom trosatne konferencije za novinare u utorak.

Mađarski premijer je mišljenja da je „izazov sa BiH kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana“. U svakom slučaju, dodao je, „mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje Zapadnog Balkana“.

Orban je ponovo dao punu podršku Dodiku, ponovio da će blokirati EU sankcije i najavio pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj. Za njega su, kako je kazao, Srbija i Republika Srpska ključ stabilnosti Zapadnog Balkana pa je pozvao novu nemačku vladu da integriše regiju u EU umesto da je kazni.

Orbanova izjava izazvala je očekivano oštre kritike. Naša stranka je zatražila da se premijeru Mađarske uskrati gostoprimstvo imajući u vidu da je njegov dolazak u BiH najavljen za 25. januar.

„Viktor Orban je svojom zapitanošću kako u EU integrisati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje BiH EU, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasista“, navode. S obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera EU, navode, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi „da vidimo ko deli, a ko ne njegov stav”.

U reagovanju reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića piše: „Muslimani u BiH su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda“.

Dodaje da su Bošnjaci stari evropski narod i zajedno s druga dva BiH naroda, “određuju i podnose sudbinu BiH od najstarijih vremena“. Konstatuje da svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na delu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminisati.

„A ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo videli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizovati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju BiH i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život“.

Martina Mlinarević, ambasadorka BiH u Češkoj, na Tviter profilu je napisala da je ponosna „Bosanka i Hercegovka, moji roditelji su katolici, majka mog muža je muslimanka, njegov otac pravoslac, a nas dvoje smo ateisti. I kako ćete integrisati moju ‘ludu’ porodicu? Ne znate NIŠTA o mojoj hrabroj zemlji“.

Bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić u svom odgovoru navela je: „To može reći samo neko ko ne zna ništa o Bosni. Bh. muslimani su integrisani Evropljani i živi dokaz da je islam evropska religija. Oni očigledno nisu problem. Dodik i Čović su ti koji su problem i koji dezintegriraju BiH“.

Orbanova uvredljiva izjava odjeknula je istog dana kada je objavljen dokument koji je otkrio kako je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje i čovek blizak Orbanu, dogovorio sa Dodikom održavanje posebne sednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta. Kako se tumači, ovom izjavom Orban je hteo da stane u zaštitu Varheljija protiv „napada“ iz Sarajeva.

U Evropi živi oko 45 miliona muslimana

Prema podacima od pre nekoliko godina u Evropi živi oko 45 miliona muslimana, što je šest odsto ukupne populacije. U Francuskoj živi 4.704.000 muslimana, Nemačkoj 4.119.000, Velikoj Britaniji 2.869.000, Italiji 1.583.000, Španiji 1.021.000, Bugarskoj 1.002.000, Holandiji 914.000.
U nekim evropskim gradovima muslimani čine značajan deo ukupne populacije. Na primer, u Malmeu (Švedska) i Marseju (Francuska) muslimani čine 25 odsto ukupne populacije. Slede Amsterdam sa 24 odsto, Stokholm 20, Brisel 17, Moskva i Bradford 16, Luton skoro 15, Birmingem i Hag 14, te Kopenhagen i Keln 12 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.