NATO: Rusija stoji iza sajber-napada na Vladu Crne Gore 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je danas da Rusija stoji iza sajber-napada na Vladu Crne Gore.

„Crna Gora je izložena sajber-napadu ruske grupe. To smo videli u Bosni i Hercegovni, a videćemo šta će se dalje dešavati. Ali prisutni smo, na Kosovu imamo 20.000 vojnika i to je najjače vojno prisustvo na Balkanu jer želimo da garantujemo mir u regionu“, rekao je Džoana u Budvi tokom prvog dana regionalnog bezbednosnog „To be Secure – 2BS Foruma“ (Biti bezbedan).

On je kazao da će NATO učini sve da kroz misiju KFOR obezbedi mir na Balkanu.

„Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 (iz 1999.) kojom se KFOR rukovodi, ostaje tamo gde je bila. Mi ćemo preduzeti sve da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje stanovnicima Kosova, ali znamo da će trajan mir obezbediti dijalog Prištine i Beograda i suživot svih zajednica, zato je sloboda kretanja neophodna“, rekao je Džoana na bezbednosnom Forumu.

Rekao je da je Rusija pokrenula „užasan rat“, s teškim posledicama.

„Zaporožje i ostali regioni koji su veličine Portugalije, pripajaju se Rusiji. NATO nikada neće priznati to otimanje zemlje. Takodje ta nukerarna retorika je nešto što je eskaliralo, jer rat ne ide kako je Rusija zamislila, jer je Moskva naišla na snažan optor i otpor običnih ljudi“, kazao je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Ta situacija je, reao je on, bez presedana i zato je izazvala i pomoć bez presedana.

„Tu smo za Crnu Goru i za Balkan. Uskoro će naša porodica brojati još dva nova člana, tako da ćemo biti velika porodica i najuspešnija alijansa u istoriji, na dva kontinenta. Rusija je najveća bezbednosna, ali ne i jedina pretnja. Ima ih puno kao što su terorizam kao izvor nestabilnosti, konflikti u Africi, politika Kine i ambicije nove tehnologije, klimatske promene. To sve ugrožava našu bezbednost i iskušava našu otpornost. Zato moramo biti jaki agilni i ujedinjeni. To će nas sačuvati u sve opasnijem svetu“, rekao je Džoana.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, na pitanje da li prepoznaje srpski nacionalizam u Crnoj Gori, rekao je da postoji, ali da nije nastao pre dve godine, već postoji stotinama godina.

„To je deo naše istorije. Da li u Srbiji imaju političke ciljeve usmerene prema Crnoj Gori? Naravno da imaju. Da li postoje opcije bliske Srbiji? Naravno da postoje. Da li su podržane politički i finansijski i medijski? Da!“, rekao je Abazović.

Upitan da li je „uticaj (predsednia Srbije Aaleksandra) Vučića maligni“, odgovorio je da „na neki način jeste“.

„Ja mislim da je njegov uticaj prenaglašen, mislim da Crna Gora suvereno donosi odluke i da postoje politički subjekti koji su mu bilski, koji su mu favoriti i toga se nećemo osloboditi“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, Crna Gora je izmedju dve grupe: jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrednostima. On je ocenio da je to uzrok političke nestabilnosti.

„Zato je teško naći balans. Crna Gora je trenutno izmedju grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, koja deklarativno, ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsednika države“, rekao je Abazović.

On je dodao da je s druge strane grupa koja ima spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrednostima, poput Demokratskog fronta.

Upitan da li je lider tog poltičkog saveza Andrija Mandić alternativa, Abazović je odgovorio odrečno.

„Andrija Mandić nije alternativa, ali s obzirom na to da ni Milo Djukanović nije alternativa, onda imate logičnu političku nestabilnost. Morate da nadjete balans izmedju toga, što je potreba da se društvo menja i da ne skrene sa onoga što su strateški ciljevi“, ukazao je premijer.

Dvanaesti „2BS Forum“ koji je danas počeo, okupio je zvaničnike iz države regiona i sveta, a predvidjeno je i obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.