Nemački električni automobili proizvodiće se u Severnoj Makedoniji 1Foto: Pixabay / GoranH

Vlada Severne Makedonije i nemački Next e.GO Mobile danas su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila.

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) „Tetovo“.

Ugovor, podršku investiji za proizvpodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se „danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi „teška 130 miliona evra“ i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta“.

Električni automobil „i gou“ koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, „koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova“.

„Fabrika koja će se graditi ovde u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je deo globalnog proizvodnog kapaciteta ‘IGO’ namenjen snabdevanju kako nacionalnog tako i međunarodnog izvoznog tržišta“, rekao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da „ovim višemilionskim ulaganjem kompanije ‘I gou’ u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za građane u korišćenju električnih automobila“.

„Istovremeno, ova investicija će doneti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprineti i jačanju izvoza“, istakao je Bekteši.

Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz  Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ „Tetovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.