Nezadovoljni zbog "pokradenih izbora": Protest u Banjaluci 1Foto: snapshot Youtube Okanal

Nezadovoljni građani u Republici Srpskoj, kako se procenjuje oko 30,00, okupili su se večeras na Trgu Krajina u Banjaluci kako bi izrazili protest jer su „pokradeni i prevareni“ na izborima održanim u nedelju.

„Hvala što smo dokazali da ništa nije jače od narodne volje. Mi ćemo sa narodom istrajati i ovu bandu poslati u političku prošlost. Ovo je borba za svakog čovjeka u Republici Srpskoj. Niko nije nadjačao volju naroda, neće ni oni“, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Milan Radović, zamenik predsenika SDS-a poručio je da se večeras brani volja naroda i glasovi.

„Ako budete terali inat Banjaluka će biti puna ljudi pa da pokažemo ko je dobio izbore“, kazao je.

„Tražimo da otvorite vreće da prebrojite glasove i nemojte prekrajati volju naroda. Moramo izdržati do kraja i pokazati šta je to volja naroda“, kazao je Branislav Borenović, predsednik PDP-a, prenosi TVBN.

Okupljeni građani su povicima i aplauzima iskazali podršku Branislavu Borenoviću i Jeleni Trivić, kandidatkinji za predsednicu Republike Srpske ispred PDP-a, prenosi Olsobođenje.ba.
Do sada se okupilo nekoliko hiljada ljudi, prenosi klix.ba.

„Nisam pokradena ja, pokraden je narod Republike Srpske“, kazala je Trivić.

Građani su uzvikivali “ Mile lopove“, “pobeda, pobeda”, a vidljivi su transparenti „Neću više da sedim i ćutim dok nas kradu. Dosta je! i Neće ti proći“.

Okupljeni građani, zajedno s opozicijom traže da se ponove izbori za predsednika Republike Srpske jer smatraju da rezultati, prema kojima je Dodik pobedio Trivić, nisu regularni.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je na mir i dostojanstvo bez nereda i da lociraju moguće umetnute ljude za nerede i da ih odmah izbace ako vide da su pored njih.

TVBN piše da “Dodikova policija nastavlja sa pritiscima na građane koji su se uputili na miran protest u Banjaluku, zbog izbornih malverzacija”.

Ponovom je zaustavljen veći broj autobusa u Klašnicama kod Banjaluke, nego što je to bio slučaj na autoputu „9. januar“.

„Skup u banjalučkom parku Mladen Stojanović i ruta protestne šetnje do Trga Krajine su uredno prijavljeni MUP-u Republike Srpske i svi oni koji kažu da je šetnja zabranjena, uključujući i predsednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića, dezinformišu javnost“, saopšteno je iz PDP-a.

Zakon o javnom okupljanju, član 13., propisuje da nadležni organ rešenje o zabrani javnog okupljanja mora donijeti najkasnije 24 sata prije prijavljenog početka održavanja javnog okupljanja“, istakli su iz ove partije.

Kako kažu, nikakvo rešenje o zabrani nismo dobili, što znači da će okupljanje i mirna šetnja od parka „Mladen Stojanović“ do Trga Krajine biti održani.

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su sve građane koji se osećaju pokradenim i prevarenim na izborima, održanim u nedelju, da se u danas od 18 sati pridruže u mirnoj šetnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari