Novinarka Vanja Stokić: Policija je dozvolila huliganima da tuku ljude u Banjaluci 1Foto: N1

Novinarka portala E-trafika Vanja Stokić koja je večeras povređena u napadu huligana na aktiviste LGBTIQ zajednice u Banjaluci, izjavila je da je policija dozvolila huliganima da „tuku ljude“.

„Policija je dozvolila da huligani tuku večeras ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili“, napisala je Stokić na svom Fejsbuk profilu.

Ona je za sarajevski portal Žurnal izjavila da je novinare i aktiviste Organizacionog odbora „Bh. povorka ponosa“ i udruženja „Geto“ ispred prostorija Transparensi Internešnela u BiH u banjalučkom naselju Mejdan napalo oko 30 huligana.

„Razbežali smo se. Mene su stigli i bacili me preko jednog zida, povređen mi je lakat“, navela je ona.

Dodala je da su huligani aktivisti Ajdinu Kamberu razbili flašu o glavu.

„Ajdin i ja uspeli smo pobeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije, rekavši im da tuku ljude u blizni, da bi oni rekli da s tim nemaju ništa“, navela je Stokić.

Iz Policijske uprave Banjaluka samo je kratko saopšteno da je kod prostorija TI-a „došlo do narušavanja javnog reda i mira i da je policija nakon prijave izašla na teren“.

Ti u BIH je Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi večeras mogli da održe sastanak, pošto je Policijska uprava Banjaluka jutros zabranila skup na kojem su bili planirani projekcija filma „Prajd“, diskusija o pravima i slobodama i žurka u prostoru DKC Incel.

Policija je zabranu skupa koji je trebalo da bude održan večeras, obrazložila „realnom opasnošću od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

Direktorka TI BIH Ivana Korajlić izjavila je za agenciju Beta da je policija upozorila učesnike sastanka u prostorijama ove nevladine organizacije da će biti napadnuti, zbog čega su oni odlučili da napuste taj prostor.

Sačekali su ih huligani koji su ih napali, a tek naknadno je reagovala policija koja je aktiviste sprovela do Policijske uprave Banjaluka, gde su dali izjave.

Prema nezvaničnim informacijama niko od napadača za sada nije priveden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari