Odbačena krivična prijava za nesavesno lečenje hrvatskog novinara Matijanića 1FOTO snapshot youtube cenzuraplus

Splitsko tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv niza osoba za nesavesno lečenje novinara portala Indeks Vladimira Matijanića, koji je preminuo u avgustu 2022. od posledica bolesti nastale kao komplikacija kovida 19.

U rešenju tužilaštva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. avgusta prošle godine primenjivale odgovarajuće metode i postupci lečenja, te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posledičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću, prenosi HRT.

Multidisciplinarno veštačenje sproveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. avgusta 2022. u dva navrata je pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan.

Sat kasnije ponovo su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svest i prestao da diše.

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posledica ubrzanog toka bolesti, tačnije brzonapredujućeg toka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti kovida 19 i da takav nije mogao biti sprečen uprkos svim preduzetim postupcima.

Takođe nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rešenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari