Olenik: Nasilnim i nelegalnim izglasavanjem teksta Ugovora sa SPC, cilj je da se sruši Vlada i na neodređeno vreme uspori put Crne Gore u EU 1Olenik Foto: GDF

Vlada Crne Gore usvojila je sinoć Predlog usaglašenog teksta Ugovora između Crne Gore i SPC, objavljeno je zvanično iz kabineta premijera. Nakon predomišljanja da li da se ponovo glasa o istom u četvrtak, jer nije obezbeđena kvalifikovana većina kako je propisano Sporazumom, Abazović je prelomio i stavio tačku.

Za srpskog advokata Aleksandra Olenika, Vlada Dritana Abazovića je tim činom pokazala pravno i političko nasilje javno demonstrirajući građanima kako se na silu krše zakoni, pravila i dogovori.

Ono što je obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju nedavno u Beogradu, premijer Dritan Abazović je i ispunio, prenose crnogorski mediji.

Bez obzira na primedbe struke i nauke, na istorijske a prevashodno pravne nedostatke Ugovora, od samog naziva do predviđene većine za izglasavanje, Abazović se nije osvrtao. Tako je Crna Gora sinoć, na papiru, platila ceh porodice Abazović za kliniku koju im je Vučić, za uzvrat, poklonio.

“Ja preuzimam punu odgovornost kao premijer. Nisam ovde došao da budem ničija ikebana i nisam došao ovde da me ucenjuje naročito jedan deo ljudi protiv kojih se ja politički i pravno borim”, kazao je Abazović na jučerašnjoj sednici Vlade.

Milom ili silom, premijer Abazović je stavio potpis na dokument koji je u suprotnosti sa Sporazumom, Zakonom i Ustavom.

“Ovo je jedno pravno i političko nasilje očigledno, i to javno demonstrira kroz javni prenos sednice što je, moram priznati, retka situacija u istoriji da neko tako javno pred očima javnosti na silu krši zakone, pravila i dogovore”, kaže Olenik, prenosi gradska.me.

Zahvalnost Abazoviću već je stigla od istoričara Aleksandra Rakovića, negatora Crne Gore, koji je za RTS rekao da je Sinod Srpske pravoslavne crkve usvojio tekst ugovora navodeći da očekuje da ga dve strane uskoro i potpišu, čime bi stupio na snagu.

Tim dokumentom Abazović i Vučić, kazaoa je Olenik za Gradsku tV, žele potpuno da izmene istoriju Crne Gore.

“Izvođač radova za tu vrstu nepočinstva je Srpska pravoslavna crkva, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. Gde god postoji SPC, ona izvodi najprljavije političke radove za režim Aleksandra Vučića.

Za to je debelo plaćeno u Srbiji i oni bukvalno negiraju i crnogorstvo i crnogorsku državu i naciju i kulturu i za to im je najlakše da koriste mehanizam, odnosno organizaciju srpske pravoslavne crkve i, prosto, najjednostravnije im je to je nametanje teme potpsivanja Ugovora između SPC i Crne Gore, jer znaju crnogorski građani i društvo neće dopustiti da im se oduzme njihova istorija, da im se nametne neka druga izmišljena i lažna.

Ali nije ni to cilj. Cilj je da spreči ulazak u Evropsku uniju, da se odloži taj deo koliko se može, ne bi li se Crna Gora vratila pod okrilje Vučića i Republike Srbije, odnosno da bi se vratila u politiku velike Srbije”, smatra Olenik.

Tvrdi da je glasanje za Ugovor sa Crkvom Srbije samo namera premijera Dritana Abazovića da odigra još jedan potez na šahovskoj tabli Aleksandra Vučića, koji jedva čeka da ga matira.

“I ovim potezom, nasilnim i nelegalnim izglasavanjem teksta Ugovora između SPC i države Crne Gore se nastoji upravo to. Da se sruši Vlada, da se na neodređeno vreme odloži pristup Crne Gore Evropskoj uniji, a sve kako bi se nekako uspela sprovesti politika radikalska velike Srbije, srpskog sveta, odnosno Otvorenog Balkana”, ističe Oleik i dodaje da je ono što se desilo sinoć, odnosno pad Vlade, zapravo i cilj.

“Nije cilj da se potpiše sporazum i nije cilj da se zaštite verska i ljudska prava, nego je cilj da se sruši Vlada, da se izazove nova kriza, da se na neodređeno vreme odloži, odnosno uspori put Crne Gore u Evropsku uniju”, ocjenjuje Olenik.

A to sve, kako pojašnjava, ide u prilog Aleksandru Vučiću koji preko Abazovića želi da drži sve konce u rukama.

“To je bukvalno noćna mora za predsednika Republike Srbije, odnosno za njegovu politiku velike Srbije, odnosno “srpskog sveta” koji sprovodi. Jer, nakon što je Crna Gora ušla u NATO, sledeći korak, ako bi ušla što pre u Evropsku uniju, to je kraj politike, konačno, kraj politike velike Srbije, odnosno, Otvorenog Balkana, odnsosno “srpskog sveta” i zato Vučić pokušava svojim dvorskim ludama, plaćenicima ili korisnim idiotima u Crnoj Gori da izazove podele i sruši Vladu ne bi li na bilo koji način odložio pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, zaključuje Olenik.

Izglasavanjem Ugovora sa Crkvom Srbije premijeru je izgledao pao kamen sa srca pa je sa političkim saradnicima to i proslavio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.