Oslobođeno pet policijskih funkcionera optuženih za genocid u Srebrenici 1Srebrenica foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sud Bosne i Hercegovine je danas u prvostepenom postupku oslobodio petoricu bivših policijskih rukovodilaca koji su optuženi za genocid u Srebrenici, javlja portal klix.ba.

Oslobođeni su načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB) u Bratuncu Miodrag Josipović, zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu Branimir Tešić, načelnik zvorničkog Centra javne bezbednosti (CJB) Dragomir Vasić, komandant Posebnih jedinica policije (PJP) Danilo Zoljić i bivši komandir Prve čete PJP-a Radomir Pantić.

„Tužilaštvo nije dokazalo prisutstvo namjere optuženih za istrebljenje“, kazala je predsedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho, dodajući da prisutstvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Predsedavajuća Vijeća je kazala da nije sporno da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da je Sud ostao u sumnji u vezi s odgovornošću optuženih. Prema riječima Kreho, Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi Vasića vezao za udruženi zločinački poduhvat.

„Samo navođenje njegovih kontakata s visokopozicioniranim zvaničnicima civilne, vojne i policijske vlasti nije dovoljna činjenica za ovo vijeće“, konstatovala je Kreho.

Ona je dodala da nije izveden ni dokaz da je Vasić znao za nameru glavnih izvršilaca, plana za prisilno preseljenje 40.000 civila iz Potočara, kao i pogubljenje 8.000 muškaraca.

Ovaj proces je trajao duže od šest godina, a na prvostepenu presudu može da bude podneta žalba.