Osmani: Zapadni Balkan posebno izložen zloćudnom uticaju trećih strana 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je Zapadni Balkan posebno izložen strateškoj konkurenciji i zloćudnom uticaju trećih strana, koje pokušavaju da iskoriste slabosti i nedovršene evroatlantske integracije i ostvare svoje interese.

„Rešenje je u pojačanim demokratskim reformama radi jačanja otpornosti, ali i u jačanju i koordinisanoj saradnji NATO-a i Evropske unije (EU) u zaokruživanju evroatlantskih integracija regiona i kompletiranju demokratske transformacije“, rekao je Osmani na NATO duručku, koji je organizovao povodom 3. godišnjice članstva Severne Makedonije u Alijansi.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je „jasno da je evroatlantska orijentacija regiona neophodna u funkciji evropskog mira i stabilnosti, tako i u pravcu prosperiteta“.

„Članstvom u NATO i početkom pregovora sa EU, konceptom ravnopravnog društva, hrabrim, ali državničkim odlukama kojima smo zaštitili identitetske odrednice i nacionalni identitet, funkcionalnim politikama dijaloga i razumevanjem, Republika Severna Makedonija je danas faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kovačevski.

Kao specijalna gošća obratila se i ambasadorka Ukrajine Larisa Dir, koja je izrazila zahvalnost na pomoći koju Severna Makedonija pruža Ukrajini, istakavši da je to od „vitalnog značaja za ukrajinske branioce koji brane Ukrajinu i demokratske vrednosti po cenu sopstvenih života“.

NATO doručkom su počeli Dani NATO u Severnoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, kada se obeležava 74. godišnjica osnivanja Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.