Pahor dolazi na Sinjsku alku, biće prvi šef druge zemlje koji će doći da pogleda tu manifestaciju 1Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Slovenački predsednik Borut Pahor pratiće ovogodišnju 307. Sinjsku alku, koja će se održati u Sinju 7. avgusta, potvrdio je Hini portparol kabineta predsednika Nikola Jelić.

Ovo je prvi put da na Alku dolazi predsednik druge države, a slovenačkog predsednika pozvao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i ove godine pokrovitelj Alke, piše Jutarnji list.

O pozivu slovenačkom predsedniku bilo je reči i na sastanku predsednika Milanovića sa rukovodstvom Viteškog alkarskog društva (VAD) i Grada Sinja održanom u Kabinetu predsednika Republike u maju.

Predstavnici VAD-a su tada rekli predsedniku Milanoviću da planiraju internacionalizaciju Sinjske alke kako bi ova tradicionalna manifestacija postala poznata i van granica Hrvatske. Predsednik Milanović je podržao njihovu ideju i potom najavio da će pozvati predsednika Pahora.

Pahor dolazi na Sinjsku alku, biće prvi šef druge zemlje koji će doći da pogleda tu manifestaciju 2
Foto: Wikipedia/PJL

Sinjska alka je manifestacija u vidu viteške igre koja se svake godine izvodi u dalmatinskom gradu Sinju na godišnjicu pobede nad turskim osvajačima 1715. godine, kada je 700 vojnika iz tvrđave Sinja, uspeli odbiti napad vojske turskog zapovednika Seraskir Mehmed-paše Čelića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.