Pelješki most - od početka izgradnje do danas; sutra svečano otvaranje 1Pelješki most, Foto: Screenshot HRT/Rimac automobili

Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt finansiran sredstvima evropskih fondova, svečano će biti otvoren u utorak uveče 26. jula. Most je spreman za otvaranje, a poslednji tehnički pregled obaviće se danas, najavio je Josip Škorić, predsednik Uprave Hrvatskih cesta. 

Redovni saobraćaj Pelješkim mostom krenuće u ponoć posle svečanog programa, podseća Hrvatska radio-telvizija.

Pelješki most proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Ukupna dužina mosta je 2.440 metara.

Plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertnom grupom BiH je 200 puta 55 metara.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armirano-betonskih pilona visine 33 metra, te dve trake zajedno sa zaustavnom trakom, koja će služiti za održavanja mosta.

Celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška je kao 30 Ajfelovih tornjeva.

Cena mosta je 420 miliona evra u čemu EU učestvzje s 85 odsto, a Hrvatska sa preostalih 15.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher. Izvođač radova je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji je posao dobio na konkursu 2018. godine.

Gradnja Pelješkog mosta službeno je počela 31. jula 2018, kada je izvođač i uveden u radove.

Predstavnik kineskog izvođača radova Lu Šengvei obećao je da će projekt biti napravljen na vreme i kvalitetno, uz angažovanjee lokalnih preduzeća, kao što rade u međunarodnim poslovima.

Hrvatske ceste još su 2016. objavile dokument po kojemu su do 2022. predviđene četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih puteva mostu, izgradnju samog mosta, zatim deonice puta na Pelješcu (relacija Zaradeže – Prapratno), kao i tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta – Doli).

Most je deo projekta „Putna povezanost s južnom Dalmacijom“.

Detalji svečanog programa 26. srpnja

Program otvorenja Pelješkog mosta počinje 26.  jula u 8 sati u Brijesti muzkom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zatim će se u 9h održati trka trkača svih generacija, u 12 sati kratka trka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umetničkih društava.

Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posetitelje koji njime žele prošetati do prvog pilona.

Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i po, a uz najviše državne funkcionere Hrvatske i izaslaniea predsednice Evropske komisije Dubravke Šuice, videoporukom će se obratiti kineski premijer.

Tokom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera, kaao i automobil koji gradi automobilki as Niko Pulić.

Ispod mosta biće usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.