Plenković: Hrvatska zatvara vazdušni prostor za ruske avione 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas da će Hrvatska zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije, kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

„Vlada je danas na konsultacijama donela političku odluku da zabrani letove“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu i dodao da će zaključak o tome biti usvojen sutra na sednici.

Plenković je ponovio da je Rusija ničim izazvana izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu i da to ima „široke posledice“.

„Mi smatramo da je ova agresija neprihvatljiva, ona je ničim izazvana. Nije bilo indicija da Ukrajina ugrožava Rusiju“, rekao je Plenković istakavšvi da ne vidi nikakvo opravdanje.

On je naglasio da je Hrvatska na pravoj strani istorije, medjunarodnog prava i humanosti, kao i da je važno da to prevlada i u hrvatskoj javnosti.

Upitan o dobrovoljcima iz Hrvatske koji idu da se bore u Ukrajinu, Plenković je odgovorio da nema detaljne informacije i da sve zna iz medija.

„Svaki odlazak tamo je akt pojedinca, idu tamo na ličnu odgovornost“, dodao je premijer.

Plenković je rekao da u ovom trenutku nema tačne informacije o broju izbeglica iz Ukrajine koji su ušli u Hrvatsku, rekavši da je deo njih smešteni u prihvatne centre.

On je dodao da je dobio informacije da su brojni subjekti iskazali spremnost da pomognu, te da će se sutra izaći s celovitim paketom mera.

Direktor Civilne zaštite Damir Trut rekao je ranije danas novinarima da je dosad u Hrvatsku ušlo 63 izbeglica, kao i da su formirana dva prihvatna centra, u Zagrebu i Osijeku, a treći se priprema na granici sa Madjarskom.

„Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smešta na njima poznatim lokacijama, kod prijatelja, njihovih oporodica, ili u njihove objekte“, rekao je Trut.

Zagrebački punkt je smešten u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici i tamo je trenutno, prema njegovim rečima, pripremljeno oko 2.000 ležajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.