Plenković: Logična inicijativa EP o prekidu pregovora sa Srbijom, ne može se sedeti na dve stolice 1 EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Poslanici bi o tome trebalo da raspravljaju na spoljnopolitičkom odboru EP sredinom sledećeg meseca, a konačno glasanje se očekuje u novembru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je „logičnom“ inicijativu Evropskog parlamenta za prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da u sadašnjim okolnostima nije moguće „sedeti na dve stolice“, piše Dan.

Radio Slobodna Evropa je u sredu objavio uvid u dokument Evropskog parlamenta kojim će se od Evropske unije tražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji.

Plenković je na konferenciji za novinare sa komesarom za koheziju i reforme Evropske komisije Elisom Fereirom rekao da je EP „pokrenuo logičnu inicijativu“.

– U takvoj globalnoj krizi, u kojoj se dobro i zlo mogu precizno i jasno razlikovati, ne može se sedeti na dve stolice, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da se „ne može težiti članstvu u EU i deliti vrednosti” a da se „istovremeno jasno ne stane iza paketa sankcija” Rusiji zbog invazije Ukrajine, u okolnostima „lažnih, orkestriranih” referenduma i najava pripajanje ukrajinske teritorije.

Uz Belorusiju, saveznicu Rusije u napadu na Ukrajinu, Srbija ostaje jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, čak ni nakon što su to učinili nekada tradicionalni saveznici Moskve, poput Kazahstana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisao je prošlog petka u Njujorku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sporazum o „konsultacijama“ dva ministarstva o spoljnopolitičkim pitanjima, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih državljana za rat u Ukrajini i dan referenduma o priključenju okupiranih delova Ukrajine Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.