Plenković pozvao bošnjačke i hrvatske lidere u BiH da obnove savezništvo 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Emanuel SOCA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas u Mostaru lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da obnove savezništvo.

„Kuća se gradi od temelja. Bosna i Hercegovina je zemlja konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Taj koncept je tu i on je važeći. On je prepoznat u kompasu koji je usvojila EU“, kazao je Plenković.

On je izjavio i da Hrvati treba da budu „legitimno zastupljeni“, odnosno da sami biraju svoje političke predstavnike.

„Sve radimo s prijateljstvom i dobronamerno. Vodimo računa da prijatelj može otvoreno kazati koje su to poteškoće i kako ih prevladati“, naveo je premijer Hrvatske.

Prema njegovim rečima, potrebno je napraviti iskorak da Hrvati budu legitimno zastupljeni, dodavši da je to stav Hrvatske, koja je potpisnica i garant Dejtonskog sporauma.

„To je poziv prijatelja i zemlje koja je spremna učiniti da Bosna i Hercegovina što pre dobije kandidatski status za članstvo u EU“, kazao je Plenković, koji prisustvuje Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

On je još kazao da je Hrvatska zainteresovana da se politička kriza u BiH okonča i da institucije dobro funkcionišu.

Govoreći o odnosima Mađarske, koja je zemlja prijatelj Sajma u Mostaru, Plenković je ocenio da ta zemlja „jasno artikuliše signale prema Bosni i Hercegovini“.

Hrvatski premijer govorio je i o ekonomskoj sardanji BiH i Hrvatske, navodeći da je privredna razmena između dve zemlje prošle godine iznoila 2,6 milijardi evra.

„Direktna hrvatska ulaganja su 1,4 milijarde evra. Hrvatska je drugi investitor u Bosni i Hercegovini, nakon Austrije“, istakao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.