Poglavar IZ BiH: Ako je Orbanova izjava tačna, onda svi u Evropi imaju razloga za brigu 1Viktor Orban Foto: EPA-EFE/ ARIS OIKONOMOU / POOL

Poglavar Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein Kavazović izjavio je da očekuje da mađarski premijer Viktor Orban objasni šta je tačno mislio kada je rekao da je izazov sa Bosnom i Hercegovinom u tome kako u Evropi integrisati zemlju sa dva miliona muslimana.

„Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna, onda svi u Evropi, a ne samo muslimani BiH i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu“, naveo je Kavazović.

On je istakao da su muslimani u BiH u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici većinski pripadnici hrvatskog naroda, a pravoslavci pripadnici srpskog naroda.

Dodao je da su Bošnjaci stari evropski narod i da, zajedno sa druga dva bosanskohercegovačka naroda, odredjuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena.

„Navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u BiH i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani“, ocenio je poglavar IZ u BiH.

Prema njegovim rečima, „ako ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se zasnivaju politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda to sve vraća u neka, ne tako davna vremena prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina“.

„Zato s pravom očekujemo od premijera Orbana da nam objasni šta je to tačno mislio s ovakvom izjavom, koja je unela nemir medju pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i sveta“, naveo je Kavazović.

Dalje je kazao da „negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i oni koji ih podržavaju, najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namere“.

Istovremeno, dodaje poglavar IZ u BiH, „iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave, poput ove premijera Orbana, o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na delu teritorije u Evropi problematično i kako ih, kao takve, treba eliminisati“.

„Ta eliminacija može ići od genocida, kakvog smo videli u Srebrenici, do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizovati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvodjenje aparthejda u njen politički i društveni život“, ocenio je Kavazović.

On je na kraju naveo da Bošnjaci i Mađari, kao i svi drugi evropski narodi, imaju burnu istoriju.

„To je istorija koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i ugodnim periodima, a na nama je kao odgovornim ljudima da vidimo kakvu Evropu želimo ostaviti svojim potomcima. Nadam se da to nije Evropa u kojoj će bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih i to samo zato što ispoveda veru u samo jednog boga i što sebe naziva muslimanima“, naveo je poglavar IZ u BIH.

Dodao je da je posle njegove posete Orbanu i razgovora koje su imali 2016. godine mislio da je vreme „ovakvih šovinističkih izjava prošlost“.

„Utoliko je moje razočarenje veće, ali nadam se da ove izjave i politike neće trajno narušiti naše prijateljske odnose s dobrim narodom Madjarske“, istakao je Kavazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.