Poruka iz Ambasade SAD Dodiku: "Napad na pijacu Markale izvela je vojska RS" 1Milorad Dodik Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini reagovala je na jučerašnju izjavu predsednika RS Milorada Dodika o masakru na Markalama. On je u Tviter objavi napisao kako je “lažni visoki predstavnik na obeležavanju lažima opisanog zločina”.

“Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi. Upotrebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS”, napisao je Dodik.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit položio je cveće na mestu masakra te prisustvovao komemoraciji u Narodnom pozorištu.

Ambasada SAD oglasila se, takođe, objavom na Tviteru.

“Napad na pijacu Markale 5. februara 1994. bio je bezumni čin nasilja nad civilima i ratni zločin snaga Vojske Republike Srpske koja je držala Sarajevo pod opsadom. Činjenice o napadu na Markale su dobro utvrđene i nepromenjive.

Laži i dezinformacije o ovom ratnom zločinu ili drugim zločinima koji su se dogodili tokom rata 1992.-1995. retraumatizuju žrtve i njihove porodice te potkopavaju pomirenje i međusobno razumevanje”, saopštila je Ambasada SAD.

Komandant vojske bosanskih Srba Stanislav Galić pred Haškim tribunalom osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog “njegove uloge u kampanji snajperskog delovanja i granatiranja civila u Sarajevu u periodu od septembra 1992. do avgusta 1994.”. U presudu je uključen i masakr na Markalama od 5. februara 1994. godine, prenosi Raport.ba.

“Žalbeno vijeće Međunarodnog suda danas je osudilo Stanislava Galića, bivšeg komandanta Vojske bosanskih Srba, na kaznu doživotnog zatvora. I to zbog njegove uloge u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu u periodu od septembra 1992. do augusta 1994”, napisalo je Žalbeno veće Suda u novembru 2006. u svojoj odluci.

Žalbeno veće je odbilo svih 19 Galićevih osnova za žalbu. Odbijene su i žalbe u kojima se tvrdilo da ga je Pretresno veće pogrešno osudilo za “dela nasilja ili pretnje nasiljem čija je prvenstvena svrha bila širenje terora među civilnim stanovništvom” Sarajeva.

Žalbeno veće je prihvatilo žalbu Tužilaštva u vezi s dužinom kazne i poništilo kaznu Pretresnog veća od 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.