Potpredsednik hrvatske vlade o Orbanovoj izjavi: Nikakve pretenzije ne mogu da prođu 1Foto: HRT

Hrvatska terotorija je neupitna i nikakve pretenzije ne mogu da prođu, rekao je danas potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj oduzeto more.

„Nikakve pretenzije danas ne mogu da prođu, bez obzira na poruke koje neko koristi za unutrašnje potrebe“, kazao je Božinović novinarima u Zagrebu.

Božinović je naveo da je hrvatska teritorija „neupitna“ i da u tom smislu „nema dileme“, nakon što je Orban za državni mađarski radio rekao da Mađarska ne bi imala problem sa zabranom uvoza ruske nafte da joj nisu „oduzeli more“, što se odnosilo na jadransku obalu.

Potpredsednik hrvatske vlade je kazao da Zagreb vodi principijelnu politiku i dodao da je mađarski ambasador pozvan na razgovor i da će hrvatski ambasador u Budimpešti tražiti objašnjenje tamošnjih vlasti.

Upitan da li je hrvatska vlada previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je odgovorio da je dobrosusedstvo osnova odnosa.

„Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s evropskim vrednostima. Reagujemo i reagovaćemo“, naveo je Božinović.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, kao i više opozicionih političara, osudilo je danas Orbanovu izjavu da je Mađarskoj „oduzeto more“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.