Potvrđen novi slučaj afričke svinjske kuge u Severnoj Makedoniji 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Direktor Agencije za hranu i veterinarstvo (AHV) Severne Makedonije Nikolče Babovski saopštio je danas da je potvrdjen novi slučaj afričke svinjske kuge u selo Moštica, na severoistoku zemlje.

Babovski, koji je danas odmah izašao na teren i imao sastanak sa nadležnima iz lokalne samouprave, poručio je građanima da budu mirni jer bolest, naglasio je, nije „zoonoza“, odnosno javlja se samo kod domaćih i divljih svinje, a ne kod ljudi.

Saopštio je da je doneta odluka kojom se nalaže preduzimanje mera kontrole i zaštite na suzbijanju afričke svinjske kuge u zaštitnoj zoni oko žarišta, koja obuhvata naselja Moštica, Makedonska Kamenica, Kosevica, Sasa, Cera i Kostin dol u opštini Makedonska Kamenica.

Babovski je istakao da su na svinjskoj farmu u Moštici sprovedene sve neophodne mere za uništavanje virusa i da je u toku epidemiološki uviđaj radi utvrđivanja uzročnika.

Mere se preduzimaju i u zoni nadzora u krugu od 10 kilometara oko žarišta, koja, osim Makedonske Kamenica, obuhvata i opštine Vinica, Kočani i ​​Delčevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari