Predsednik Istarskog demokratskog sabora pozvao Meloni da se ogradi od "opasnih poruka": Pripajanje Rijeke i Istre Italiji nikada neće biti predmet političkih razgovora 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Dalibor Paus izjavio je da „pripajanje Rijeke i Istre Italiji nikada neće biti predmet političkih razgovora“ i pozvao buduću premijerku Italije Đorđu Meloni da se ogradi od „opasnih poruka“ upućenih u predizbornoj kampanji, objavio je danas portal Autonomija info.

„Tražimo od buduće premijerke Đorđe Meloni da se ogradi od populističkih poruka, koje su poslate u kampanji s ciljem dobijanja glasova izrazito desno orijentisanog biračkog tela“, rekao je Paus.

On je ocenio da te „iredentističke poruke“ štete ugledu Italije u Evropskoj uniji i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom, ali najviše „pripadnicima italijanske autohtone manjine“.

Pitanje granica rešeno je pre više od 70 godina „i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora“, dodao je Paus.

Istarski demokratski sabor je čestitao pobednicima na izborima jer poštuje izbor italijanskih birača, uprkos tome što ne postoji bilo kakva ideološku bliskost, nabedeno je u saopštenju .

U ratom zahvaćenoj Evropi dizanje novih tenzija šteti državama članicama koje samo jedinstvene mogu zaštiti građane od bezbednosnih i privrednih posledica rata u Ukrajini, zaključio je Paus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.