Predstavnici bugarskog tužilaštva došli u Skoplje da bi preuzeli DNK uzorke rodbine poginulih 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Državni tužilac Severne Makedonije Ljubomir Joveski izjavio je da su danas u Skoplje stigli predstvavnici bugarskog tužilaštva da bi preuzeli DNK profile poginulih u saobraćajnoj nesreći autobusa skopskog Besa transa, koji je izgoreo u Bugarskoj.

„Tim predstavnicima ćemo u toku sutrašnjeg dana predati DNK analize rodbine pokojnih. Pored toga, dostavićemo im i svu dokumentaciju koju smo do sada obezbedili, pre svega dokumentaciju koja je oduzeta od firme Besa trans, podatke o registraciji autobusa i podatke Ministarstva za tansport i veze“, rekao je Joveski na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Tužilaštvo Severne Makedonije nadležnim vlastima Bugarske danas uputilo „zamolnicu“ da dvojica stručnjaka Instituta za sudsku medicinu u Skoplju prisutvuje ekspertizi utvrđivanja identiteta poginulih, kako bi se ubrzao proces identifikacije žrtvi te teške saobraćajne tragedije.

Joveski je potrdio da je u izgorelom autobusu pronađeno još jedno telo nastradalog putnika i da se radi o osobi mlađeg uzrasta.

Autobus skopskog „Besa transa“ u utorak rano ujutro zapalio se na autoputu u blizini Sofije, na povratku iz Istanbula sa turističke ture zajedno sa još tri autobusa tog preduzeća.

Prema prvim rezultatima istrage bugarskog tužilaštva, uzrok nesreće je najverovatnije ljudska greška, a rezultati autopsije ukazuju na to da su se žrtve ugušile i da nisu poginule zbog  sudara ili povreda od eksplozije.