Pupovac: Još ima prostora za razgovor Beograda i Zagreba o optužnici 1Foto: Beta/HINA/Mladen Volaric

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da i dalje postoji prostor da se predstavnici Hrvatske i Srbije nađu i razgovaraju o srpskim optužnicama protiv hrvatskih pilota.

„Stvar je još takva da treba iskoristiti priliku da se razgovara i vreme koje nismo iskoristili, jer od 2019. nije bilo nikakve saradnje u pravosudnim ni političkim pitanjima, da se pravosudni predstavnici nađu i dogovore i otvore ovaj problem koji samo može komplikovati odnose dve vlade; bez toga teško da može doći do kvalitetnog rešenja“, rekao je Pupovac novinarima u Zagrebu.

Kako je prenela agencija Hina, on je ocenio da postoji prostor za otvaranje razgovora o optužnicama.

Upitan da li je zbog različitih stavova SDSS i Hrvatske demokratske zajednice ugrožena vladajuća koalicija, Pupovac je odgovorio da nije 12 godina u koaliciji da bi se problem učinio još većim, nego da bi se problemi između Hrvatske i Srbije rešavali.

„Ima prostora da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama saradnje“, naglasio je Pupovac.

On je ponovio da se ne bi trebalo „junačiti s izjavama da će Hrvatska odbaciti takve optužnice jer je suđenje za ratne zločine obaveza koju je preuzela Zakonom o saradnji sa Haškim sudom i pristupnim ugovorom EU“.

„Ovaj slučaj je jedan od nemalobrojnih slučajeva učešća u ratnim zločinima u kojima Hrvatska nije ispunila svoju obavezu, nije odgovorila na zahteve Tužilaštva BiH iz 2009, a nije ni sama ništa preduzela“, rekao je Pupovac o otužnici kojom se hrvatski piloti terete zbog navodne naredbe da se raketira izbeglička kolona na teritoriju BiH za vreme operacije Oluja u avgustu 1995.

Prema njegovim rečima, o tom zločinu od 1995. znaju vlasti u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Haški tribunal.

„Druga je stvar kako je to palo u drugi plan“, rekao je Pupovac ocenivši da je nesaradnja Hrvatske tu imala veoma važnu ulogu i presudan uticaj, a onda su i drugi imali uticaj da se to ne procesuira.

On je naglasio da mu je „važno da se zna da je reč o zločinu“ u kojem je ubijeno devetero civila u izbegličkoj koloni 30 kilometara od hrvatske granice unutar BiH.

Pupovac je kazao da je u tom napadu ubijeno četvoro dece dok je 50 ljudi ranjeno, a da se zna, kako je rekao, odakle su avioni krenuli i na kojem su području delovali.

„Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje Slavonskog Broda u kojem su stradala hrvatska deca, tako je i ovo ozbiljan problem“, naglasio je lider SDSS.

Državni sekretar hrvatskog ministarstva pravosuđa Jospi Sapalić rekao je za N1 da njegovo ministarstvo nema podatke o tome da je još 2009. Tužilaštvo BiH tražilo podatke od Hrvatske.

„Odgovorno tvrdim da nemamo ništa o tome i da je iko od nas tražio nešto. Niti su to bili hrvatski piloti niti je izvođena neka akcija na teritoriju BIH. Niko nije kontaktirao nikakvim službenim putem za ovaj slučaj“, rekao je Salapić.

On je naglasio da zna samo za izjave predstavnika u Srbiji „koji su se razmahali“. „Da neko poštuje pravo, onda bi se postupilo po međunarodnoj molbi“, zaključio je on.

On je rekao da bi kad se neko optužuje bilo „logično da državljanin te zemlje bude ispitan“, što u ovom slučaju nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari