Pupovac na komemoraciji u Jadovnom: Nezavisna Država Hrvatska bila poredak masovnog zločina 1foto (BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ)

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac poručio je danas na komemoraciji u Jadovnom da Nezavisna Država Hrvatska nije bila prostor za život Srba, Roma i Hrvata antifašista i naglasio kako Jadovno još nije uređeno i označeno kao logor smrti, javlja Hina.

„To što se događalo ovde u Gospiću, na Velebitu i na Pagu, to nije bio ni hir ni protivzakonito postupanje predstavnika zakona i reda. To je bilo u skladu sa zakonima koje je ustaška vlast ustanovila kao svoj poredak – poredak masovnog zločina istrebljenja“, rekao je Pupovac na komemoraciji u Jadovnom.

Jadov no je bilo jedna od lokacija bivšeg ustaškog koncentracionog logora iz sistema Gospić-Jadovno-Pag, gde su tokom leta 1941. ubijani uglavnom Srbi i Jevreji.

Oni koji su ovde dovođeni, rekao je Pupovac, nisu bili dovođeni zbog toga što su ustali, pobunili se ili pružili otpor takvom poretku i „nisu bili ni vojnici ni ratni zarobljenici“.

Ko išta zna o tome kakav je javni, politički, zakonodavni i egzekutivni prostor bila Nezavisna Država Hrvatska, zna da to nije bio prostor za život Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista, rekao je Pupovac.

On je naglassio da su i „Čačić-Draga i Slana, jednako kao i Mlaka, Uštica, Gradina i Jasenovac trajno obeležje NDH“ i „obeležje nepojmljive mržnje i nepojmljivog zločina“.

Pupovac je podsetio na zakone koje je donosio Ante Pavelić na osnovu kojih je Jevrejima i Srbima oduzimana imovina, Srbi su prislilno iseljavani iz NDH, zabranjivana je ćirilica…

„Istovremeno s donošenjem tih zakona vođena je sve žešća i žešća propaganda protiv Jevreja i Srba u kojoj su demonizovani i stigmatizovani kao egzistencijalna pretnja hrvatskom narodu i njegovoj državi, kao nižerazredna i amoralna bića. Vođena je propaganda njihove dehumanizacije“, rekao jePupovac.

On je naglasio da je to bila „početna etapa genocida“.

„Naša je dužnost da ne zaboravimo kako u Slani još nije postavljena oznaka da je tu bio logor smrti za Srbe i Jevreje te da Jadovno još nije uređeno i označeno kao logor smrt, niti je obnovljen spomenik koji je do rušenja 1991. postojao u Čačić-Dragi“, rekao je Pupovac.

Današnju komemoraciju je organizovalo Srpsko narodno veće, a uz Pupovca su bili i izaslanica premijera Andreja Plenkovića i državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, izaslanik predsednika Sabora i predsednik Saveza Roma Veljko Kajtazi, te direktor spomen-područja JUSP Jasenovac Ivo Pejaković.

Vedrana Šimundža Nikolić je, izrazivši „duboko poštovanje prema mučki ubijenim nevinim žrtvama“, naglasila kako se danas više nego ikada treba prisetiti prošlosti i učiti iz nje.

„Ne smemo zaboraviti i nikada se prestati da se sećamo niti da umanjujemo zločine jer fašizam koji je sejao mržnju, netoleranciju i nasilje predstavlja sramotnu stranu i tamu istoriju čovečanstva. Zato je dužnost svih nas da se zajedno suprotstavimo svim totalitarnim oblicima koji prete i današnjem vremenu“, rekla je ona.

Vedrana Šimundža Nikolić poručila je da Vlada Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem snažno štiti sve temeljne vrednosti i nastavie svoj put u jačanju demokratije, zaštiti osnovnih ljudskih prava, podsticanje mira i stabilnosti u Hrvatskoj i okruženju.

Predsednik Saveza Roma Veljko Kajtazi ocenio je da je osnivanje logora u Jadovnu dan nakon usposrave NDH „jasno dalo do znanja da u njihovoj državi neće biti mesta za Srbe, Jevreje i Rome“ i da su u vreme postojanja tog logora Romi, Jevreji i Srbi obespravljeni rasnim zakonima i ubijani u masovnim zločinima.

„Bila je reč o genocidnoj državi koja je izvršila genocid nad trima narodima“, naglasio je Kajtazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari