Ranko Krivokapić: Crna Gora iz krize može da izađe samo izborima, građani će najbolje izabrati 1Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Crna Gora iz aktuelne političke krize može da izađe održavanjem izbora i demokratskom odlukom građana koji će izabrati najbolje rešenje kao i 2006. godine, rekao je u intervjuu za Glas Amerike ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, koji učestvuje na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Krivokapić je naveo da duboko veruje, kao i devedesetih kada su Liberalni savez i Socijaldemokratska partija jedini bili za nezavisnost, da će građani izabrati najbolje rešenje.

„Izabrali su 2006. godine i sasvim sam siguran da će to uraditi ove godine na vanrednim izborima, i da će to doneti stabilnost, a vrlo brzo će ta vlada moći, sa rezultatima, doneti i članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, logičan je zahtev predsednik Crne Gore da se izglasa skraćenje mandata parlamenta ako na političkoj sceni nema nekog kome može dati mandat da sastavi vladu koji će braniti ustavni poredak, i na osnovu toga voditi politiku Crne Gore.

„Logično je da uradi ono što je uradio – da pozove da građani odluče kome će oni dati ponovo vlast, sa novim saznanjima koja su stekli dve godine od izbora, a to je pola mandata prošlo u nestabilnosti i kako kažu naši evropski partneri, u nazadovanju Crne Gore“, naveo je Krivokapić.

Upitan da li će biti potrebna međunarodna medijacija imajući u vidu krizu u zemlji i nemogućnost dogovora, te blokirano prvosuđe, Krivokapić je rekao da misli da neće biti medijacije.

„Kao svedok vremena, predsednik Skupštine pre referenduma usudio bih se reći da je ovo teže stanje nego pre referenduma. Tada smo imali stabilnu vlast, lojalnu državi. Sada je suprotno od toga“, ocenio je Krivokapić.

On je istakao da nema potrebe za medijacijom, a da evroatlantski partneri pomažu u svim oblicima koji su dozvoljeni u savezništvu, nemešanjem u unutrašnje odnose, ali sa jasnim porukama da su njihovi saveznici one snage koje brane Ukrajinu zajedno sa njima, koje brane mir, stabilnost i ustavni poredak Crne Gore i koje će građanima Crne Gore obezbediti evropske integracije koje podržava više od 80 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari