Registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori 1Foto: Shutterstock

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj oboljevanja od majmunskih boginja, saopšteno je iz IJZ-a, piše RTCG.

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Kako RTCG navodi, iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mjere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečava i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

„Takođe,su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja”, navodi se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge delove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje od dve do četiri nedelje, piše RTCG.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Građanima savetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.ijzcg.me i obrate lekaru u slučaju sumnje na oboljevanje od Majmunskih boginja“, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za oboljevanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obaveštavati javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.