Rekordna inflacija u Hrvatskoj, cene hrane skočile za više od 15 odsto za godinu dana 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine porasle su za 10,8 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, saopštio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najveća stopa inflacije od kada DZS vodi podatke.

Inflacija je u maju nastavila da se ubrzava, a do sada je prošlog meseca zabeležena najviša godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj od 9,4 odsto. Pre aprila 2022, inflacija je bila najveća u julu 2008, kada je iznosila 8,4 odsto.

Najviše su porasle cene prevoza i hrane

U martu je godišnji rast inflacije iznosio 7,3 odsto, u februaru 6,3 odsto, u januaru 5,7 odsto, u decembru 2021. 5,5 odsto, u novembru 4,8 odsto, u oktobru 3,8 odsto, au septembru prošle godine 3,3 odsto, dok je prvi jači povećanje stope inflacije zabeleženo je prošlog aprila, za 2,1 odsto.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, takođe su porasle na mesečnom nivou iu maju su bile u proseku više za 1,4 odsto nego u aprilu, dok su cene u proseku bile više za 5,4 odsto na godišnjem nivou. , prema izveštaju CBS-a.

Na godišnjem nivou porasle su skoro sve kategorije, a najviše cene prevoza za 19 odsto. Sa rastom od 15,2 odsto, slede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli sa 12,1 odsto, zatim kategorija nameštaja, opreme za domaćinstvo i redovno održavanje domaćinstva koja beleži skok od 11,7 odsto, a potom kategorija stanovanja, vode. , električnu energiju, gas i druga goriva, sa rastom od 9,2 odsto. Takođe, odeća i obuća su porasle za 8,9 odsto, rekreacija i kultura za 6,6 odsto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 odsto, dok su na primer alkoholna pića i duvan poskupeli za 1,4 odsto.

Jedini pad cena na godišnjem nivou zabeležile su komunikacije i to za 0,4 odsto.

Skuplja struja, voda, gas

Na mesečnom nivou, statistika CBS-a pokazala je da su u proseku najviše poskupele i cene prevoza, za tri odsto, zatim hrana i bezalkoholna pića za 2,1 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i redovno održavanje domaćinstva za 1,5 odsto. rekreacija i kultura za 1,4 odsto, a odeća i obuća i restorani i hoteli za 1,1 odsto.

Najveći doprinos stopi rasta godišnjeg indeksa dali su u kategoriji hrana i bezalkoholna pića, za 3,94 procentna poena, zatim u saobraćaju, za 2,80 procentnih poena, i stanovanju, vodi, struji, gasu i drugim energentima. za 1,55 procentnih poena.

Posmatrano po posebnim grupama, najveći rast cena u proseku na godišnjem nivou ostvarila je grupa Energija, za 21,5 odsto, što je doprinos povećanju od 3,61 procentni poen, navodi CBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.