RTCG: Tražimo pojašnjenje od EBU, glasanje proteklo u redovnoj proceduri 1Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Nakon informacije obavljene na sajtu Eurosonga, da je na drugoj polufinalnoj večeri Pjesme Evrovizije 2022. osporeno glasanje žirija u šest zemalja, želimo da obavijestimo javnost da smo ovlašćenim predstavnicima Evropske radiodifuzne unije (EBU) uputili zahtjev za pojašnjenje, navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.

Oni su naveli da je glasanje u studiju RTCG proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU, te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti i očekuju detaljan odgovor na to pitanje.

„Kad je riječ o finalnoj večeri, kao sto je publika mogla da primijeti u direktnom televizijskom prenosu, glasovi su saopšteni javno i ukus našeg žirija u najvećem dijelu poklopio sa rasporedom zemalja na konačnoj tabeli“, navode u saopštenju.

Iz Evrovizijskog tima RTCG ističu da će o svim informacijama koje na ovu temu dobiju od organizatora Eurosonga 2022, javnost obavestiti u najkraćem roku.

RTCG poseća da je u saopštenju na sajtu EBU, partner Evropske radiodifuzne unije koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije ukazao je da su u rezultatima šest zemalja u kojima je i Crna Gora identifikovani „određeni neregularni obrasci glasanja“.

„EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pjesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja“, zaključuje se u saopštenje organizatora Evrovizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.