Sančez razgovarao sa članovima Predsedništva BiH: Španija podržava kandidatski status BiH 1Pedro Sančes Foto: EPA-EFFE/ORLANDO BARRIA

Premijer Španije Pedro Sančez sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Posle sastanka predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da BiH u Španiji ima prijatelja i da ta zemlja snažno podržava kandidatski status BiH u EU.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o bilateralnim odnosima Španije i BiH, kao i o reformama koje BiH treba sprovesti da bi što pre dobila kandidatski status.

„Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU. Kraljevina Španija preuzima uskoro predsedavanje Evropskom unijom. Ja se nadam da će BiH do tada ispuniti uslove i da će do tada postati kandidat za članstvo u EU“, rekao je Džaferović.

Istakao je da su odnosi dve zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, dodavši da postoji potreba da se unaprede odnosi BiH i Španije u ekonomskoj saradnji, robnoj razmeni i turizmu i na planu kulture i obrazovanja.

Španski premijer danas popodne bi trebalo da poseti i Mostar.

Sančez boravi u poseti zemljama Zapadnom Balkanu, koju je započeo u petak posetom Beogradu, a posle BiH najavljen je njegov odlazak u Podgoricu, Skoplje i Tiranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.