SDS podneo krivičnu prijavu protiv predsednika GIK Doboj zbog kršenja izbornih pravila 1Foto: Shutterstock / roibu

Srpska demokratska stranka (SDS) podnela je danas krivičnu prijavu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju protiv predsednika Gradske izborne komisije Nenada Paleksića zbog, kako je navedeno, osnovane sumnje da je svojim radnjama počinuo niz krivičnih dela protiv izbornih prava i tako prekršen Krivični zakonik Republike Srpske i Krivični zakon BiH.

„Pravni tim SDS upozorava članove biračkih odbora i posmatrače da su predviđne sankcije kod izbornim malverzacija i zloupotreba biračkog prava od tri do pet godina zatvora“, saopšteno je iz te stranke.

Iz ove stranke su naveli da je osim Doboja i Novog Grada, gde je zbog pokušaja ubacivanja popunjenih glasačkih listića uhapšeno pet osoba, niz nepravilnosti zabeležen i u Kozarskoj Dubici, Zvorniku, Laktašima i Kostajnici.

Ranije su mediji objavili da je policiji u Doboju prijavljeno da je na jednom od biračkih mesta pretučen posmatrač OEBS-a, ali je posle dolaska policije, taj posmatrač demantovao da je fizički napadnut.

Pripadnici policijske uprave Doboj su po prijavi utvrdili da nije došlo do krivičnog niti krivičnog dela s obzirom na to da je posmatrač OEBS-a potvrdio da nije pretučen.

Prijavljeno je da se tuča dogodila na biračkom mestu u dobojskoj gimnaziji.

Iz MUP-a RS-a nisu željeli dati kompletnu informaciju o ovom incidentu, navodeći da će detalji prijave biti objavljeni u zbirnom izveštaju policije o stanju tokom izbornog dana.

Izbore u BIH prati 300 posmatrača OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.