Šefica nemačke diplomatije traži da EU uvede sankcije Dodiku 1Analena Berbok Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) zatražila je danas da EU uvede sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog aktivnosti na secesiji Republike Srpske.

Berbok, koja je danas prvi put učestvovala na sastanku šefova diplomatija članica Unije, rekla je da su „napori (bosanskih Srba) na razbijanju BiH neprihvatljivi“, navodi agencija Hina.

Posle sastanka Saveta za spoljne poslove EU, Berbok je novinarima u Briselu kazala da je situacija u BiH zabrinjavajuća i da je lobirala da postojeći režim sankcija bude upotrebljen i protiv Dodika.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sumnju da će unutar EU biti postignut konsenzus oko uvodjenja sankcija Dodiku.

„Hrvatska se zauzima za dijalog, nama je u interesu insistiranje na dijalogu. Treba uveriti sve lidere da je Bosnu i Hercegovinu nužno posmatrati i doživeti kao suverenu i celovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam“, kazao je Grlić Radman.

On je naveo da na današnjem sastanku „niko nije insistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu, u smislu da su se sve zemlje saglasile“.

„To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica“, rekao je Grlić Radman.

Ideja o uvodjenju sankcija Dodiku ima podršku medju članicama EU, ali joj se protive Madjarska i Slovenija, a za takvu odluku je potrebna jednoglasnost.

SAD su ranije uvele sankcije Dodiku, u vidu zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanja imovine i zapretile proširenjem kaznenih mera ako Srbi u BiH nastave sa slabljenjem centralnih državnih institucija.

Parlament Republike Srpske usvojio je u petak Deklaraciju o ustavnim principima i zaključke koji se odnose na vraćanje nadležnosti tog entiteta, ranije prenetih na nivo Bosne i Hercegovine.

Deklaracijom je predviđeno da vlada, u saradnji sa entitetskim predsednikom, pripremi tekst ustava Republike Srpske kojim će biti potvrdjene sve nadležnosti tog entiteta, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju toj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.