Skopsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv vlasnika klinike Žana Mitreva zbog prevare bolesnika 1Foto: Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Skoplju otvorilo je danas istragu protiv vlasnika privatne klinike „Žan Mitrev“, hirurga Žana Mitreva zbog sumnje da je varao kovid pacijente kako bi „pribavio protivpranu imovinski korist“.

U saopštenju tog tužilaštva se navodi da je osumnjičeni, čije se ime ne spominje, „u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, u nameri da za pravno lice – privatnu zdravstvenu ustanovu pribavi protovpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu pacijente lečene od kovida 19 metodom hemofiltracije“.

„Nakon utvrđivanja određenih okolnosti u toku predistražnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo Skoplje danas je donelo naredbu o sprovođenju istražnog postupka protiv jednog lica za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo – ‘prevara'“, precizira se.

Dodaje se da je nadležni tužilac, s obzirom na okolnosti, podneo krivičnom sudu Skoplje predlog za određivanje mere obezbeđenja osumnjičenog – oduzimanje putne i druge isprave za prelazak državne granice, kao i zabranu izdavanja nove.

„Ova mera je predložena zbog potrebe obezbeđenja prisustva osumnjičenog i nesmetanog vođenja postupka“, ističe skopsko tužilaštvo.

Ranije danas, Mitrev je bio u tužilštvu na saslušanju povodom dokumetarca Istraživačke reporterske laboratorije (IRL) Makedonija u kojem su obelodanjena svedočenja porodica pacijenata obolelih od kovida na kojima je primenjena metoda hemofiltracije (filtriranje krvi) a da nisu znali da su bili predmet kliničkog ispitivanja.

„Doktor Mitrev je hemofiltraciju reklamirao kao jedini lek za korona virus, a uslov za lečenje pacijenata bio je da se unapred uplati 12.000 evra za hospitalizaciju na klinici. Kliničke studije koje su rađene u bolnici nisu bile prijavljene Državnoj agenciji za lekove – MALMED“, navodi IRL.

Ta istraživačka redakcija napomininje da je Žana Mitreva skopsko tužilaštvo danas pozvalo na saslušanje nakon što je dobilo informaciju da je moguće da će napustiti Svernu Makedoniju (irl.mk/slucha-zhan-mitrev-obvinitelstvoto-so-indikacii-deka-mozhe-da-a-napushti-drzhavava).

Osnovno javno tužilaštvo Skoplje je 18. jula, dan nakon što je emitovan dokumetarac nazvan „Nečista krv“, oformilo predmet i zpočelo istragu o radu privatne bolnicu „Žan Mitrev“ u Skoplju i njenog vlasnika Žana Mitreva od 2020. do 2022. godine.

U dokumentarcu, koje je emitovan na prvom programu nacionalnog medijskog servisa MTV, novinari IRL su otkrili da je u bolnici „Žan Mitrev“ pacijentima obolelim od kovida za hiljade evra nuđena hemofiltracija kao jedini spas od tog virusa, a da nisu znali da su predmet kliničkog ispitivanja.

Prema tom istraživanju, ta klinička ispitivanja nisu bila prijavljena Agenciji za lekove i medicinska sredstva (Malmed), a klinika, čiji vlasnik je kardiohirurg Žan Mitrev, nije prijavila nijednu intrahospitalnu infekciju Centru za javno zdravlje, iako su potresna svedočenja porodica pacijenata koji su tamo lečeni ukazivala da su te bolničke bakterije bile kobne po život njihovih bliskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.