Inicijativu za smenu Krivokapićeve vlade potpisao 31 poslanik 1Foto: Portal Analitika

Građanski pokret URA predao je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića. Iz URA su saopštili da neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i zbog toga su u skupštinsku proceduru uputili inicijativu na osnovu koje će se videti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika.

“Ovo je pre svega i test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu”, navode iz URA. Ono što je bilo očekivano, kako kažu, jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje poverenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatraju da se to pitanje mora rešiti.

“Ovo je pre svega i test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu”, navode iz URA. Ono što je bilo očekivano, kako kažu, jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje poverenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatraju da se to pitanje mora rešiti.

Predlog za glasanje o nepoverenju Vlade Crne Gore podržao je 31 poslanik – osim poslanika koalicije „Crno na bijelo“ i poslanici partija manjina, SDP-a i SD-a, kao i 16 poslanika Demokratske partije socijalista i Andrija Popović (LP). Inicijativu nisu potpisima podržali poslanici SNP-a.

Kako je kazao Srđan Joković, predsednik SNP “Mi iz SNP nećemo barjačiti u rušenju Vlade, ali nećemo ni žaliti za njom”. Kazao je da će u parlamentu glasati onako kako odluče partijski organi.

Joković se osvrnuo na prekjučerašnje obraćanje premijera Zdravka Krivokapića koji je kazao da ga intenzivno zovu članovi SNP-a koji tvrde da najmanje dva poslanika te stranke neće podržati manjinsku vladu. “Krivokapić ni sebi ne veruje. On je dao sebi pravo da kaže da neki poslanici SNP-a neće glasati za manjinsku Vladu. Svi mi ćemo glasati kako odluče organi partije, a to su Glavni i Izvršni odbori“, naveo je lider SNP-a.

Joković je Krivokapića pozvao da saopšti kako želi da SNP glasa, kada na dnevnom redu bude pitanje poverenja Vladi. “Niko od nas neće biti 41 za rušenje vlade, a ako neko bude 51, šta ćemo, pala je vlada i sa 41”, kazao je Joković.

Predlog o formiranju manjinske vlade podržali su lideri Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Albanske liste Nik Đeljošaj i Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je model manjinske vlade realan i optimalan kako bi se izašlo iz trenutne političke situacije, kao i da Crnoj Gori može doneti potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija. Poručili su da su sigurni da će nova vlada uspeti da obezbedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz v.d. stanja u kome se nalaze brojne institucije.

I iz DPS su saopštili da će podržati svaku inicijativu koja će dovesti do smene aktuelne Vlade, a pozdravili su odluku dela parlamentarne većine da sa manjinskim partijama predloži rešenje koje bi vodilo deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

“Podsećamo javnost da je DPS odmah nakon parlamentarnih izbora krajem avgusta 2020. izrazila spremnost da podrži sve partije koje bi formirale izvršnu vlast posvećenu nastavku reformi, izgradnji građanske, multietničke, evropske Crne Gore, članice NATO-a, države vladavine prava i jakih institucija”, navodi se u saopštenju predsedništva ove stranke koje je objavljeno na Tviteru. Oni će, dodali su, pratiti dalje poteze predlagača inicijative i odrediti se prema njihovom predlogu izlaska iz dugotrajuće društveno-političke krize.

Abazovićev predlog nije prihvatljiv za Demokratski front i Demokrate, partnere u još aktuelnoj koalicionoj vladi.  Potpredsednik Demokrata Vladimir Martinović apelovao je na sve koji najavljuju modele koji se kose sa izbornom voljom građana da ne dozvole da se izborna volja brani na ulicama.

Reagovao je potpredsednik URA Goran Đurović i poručio da se ovih dana sve partije opredeljuju između puta u EU i onog koji nas vraća u vreme sankcija i viznog režima.

Potpredsednica GP URA, Jovana Marović istakla je da je nova vlada potrebna kako bi pokrenula evropske integracije a njen personalni sastav, kako kaže, ne bi činile kompromitovane i ličnosti koje izazivaju negativnu emociju kod građana.

Istakla je da proces pregovora odavno prevazišao fazu usvajanja propisa i planova, a u protekloj godini, ocenila je, “nismo videli ništa novo i drugačije u odnosu na tehnokratski pristup koji je i do sada bio dominantan”.

Premijer Krivokapić prekjuče je održao konferenciju za štampu kada je kazao da je manjinska vlada prevara te da će podneti ostavku samo ako bude na čelo neuspešne vlade a ovo sada, kaže, nije nespešna vlada. Građani su, naveo je Krivokapiće, 30. avgusta imali referendumsko pitanje i poslali su vrlo jasnu poruku.

Poručio je da živimo u zemlji paradoksa. On je aktuenu situaciju komentarisao na Tviteru gde je napisao “ne smeta im korumpirani predsednik ali im smeta Premijer-profesor”.

Ambasada SAD zabrinute zbog imenovanja paroha u Upravnom odboru UCG.

Podgorica – “SAD su zabrinute zbog nedavnog imenovanja nikšićkog paroha Nikole Marojevića u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Za napredak građanskog društva u Crnoj Gori, nezavisne institucije koje služe interesu javnosti, kao što je državni univerzitet, ne treba da budu pod neprimerenim uticajem bilo koje religijske zajednice”, napisali su Ambasade SAD-a na Tviteru. Vlada je nedavno imenovala paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićkeNikolu Marojevića za novog člana Upravnog odbora UCG.

Ministar Milojko Spajić iznenada otputovao u SAD

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić iznenada je prekjuče otputovao u višednevnu posetu SAD gde će se sastati sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Hitan put Spajića, koji je prvi saradnik premijera, dolazi u trenutku velike političke krize u kojoj je potpredsednik Vlade Dritan Abazović predložio formiranje nove manjinske vlade, bez DF-a i DPS-a, pišu crnogorski mediji. Spajić se u ponedeljak vratio u Crnu Goru nakon posete Dubaiju, da bi isti dan bila organizovana hitna i iznenadna elektronska sednica Vlade na kojoj je usvojena platforma za njegovu posetu SAD. U platformi piše da će ministar Spajić u SAD putovati sam, bez delegacije, a da će troškove puta snositi Ministarstvo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.