Split: Optužnica protiv trojice državljana Srbije zbog zločina nad ratnim zarobljenicima 1991. 1Foto: Shutterstock

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966, 1964. i 1965. godine) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica tereti 56-godišnjaka da je postupio suprotno Ženevskoj konvenciji o postupanju sa ratnim zarobljenicima, Ženevskoj konvenciji o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba i nekoliko dopunskih protokola, a dopunski protokoli su „ zaobišli“ “ i 58-godišnjak i 57-godišnjak.

Mučeni ljudi

U optužnici se navodi da su od 29. septembra 1991. do 2. novembra 1991. godine u Kninu, tokom oružanog sukoba Oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih agresorskih srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, bio je raspoređen na obezbeđenje zarobljenih pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u bolnici u Kninu.

„Kršeći pravila međunarodnog prava tokom oružanog sukoba, mučio je ratne zarobljenike, a nakon što su četiri zarobljena i ranjena pripadnika MUP-a dovedena u bolnicu u Knin (1969, 1967, 1967 i 1969), 56-godišnjak između ostalog je prvog fizički i psihički maltretirao udarajući ga kundakom puške po celom telu i glavi, čelu, nosu i između nogu. Optužen je da je drugog fizički zlostavljao, a trećeg terao da pije toplu vodu, preteći da će ga ubiti ako to ne učini. Četvrtog člana je tukao kundakom tražeći mesta na kojima je ranjen”, navodi se u optužnici.

Pozivao druge ljude da ih muče

Osim toga, 56-godišnjak je optužen da je dozvoljavao drugim ljudima da uđu u prostoriju u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici i zlostavljao ih.

Drugooptuženi, 58-godišnji muškarac, optužen je da je u svojstvu upravnika Okružnog zatvora u Kninu propustio da spreči mučenje ratnih zarobljenika, kršeći pravila međunarodnog prava tokom oružanog sukoba, dok je trećeoptuženi, 57-godišnji muškarac, optužen je za mučenje ratnih zarobljenika kao zatvorski čuvar, piše Index.hr.

Nakon što su iz kninske bolnice u Okružni zatvor u Kninu dovedena dva zarobljena pripadnika MUP-a RH, 58-godišnji muškarac, znajući da su mu podređeni zatvorski čuvari, među kojima je i 57-godišnji čovjeka, fizički i psihički mučili i maltretirali zarobljene pripadnike hrvatske policije, nisu učinili ništa da spriječi i kazni takve nezakonite radnje.

Optužen je da je pristao da njegovi podređeni nastave sa nezakonitim radnjama i njihovim posledicama, a 57-godišnjak je optužen da je lično fizički pretukao zarobljenog prvog člana (1969. godine), nanevši mu telesne povrede.

U optužnici je predloženo da se nakon potvrđivanja optužnice taj postupak spoji sa postupkom po potvrđenoj optužnici protiv drugookrivljenog i trećeokrivljenog za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl.122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te da se okrivljenom sudi u odsustvu, navodi se na kraju saopštenja ŽDO Split.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.