"SRNA" isključena iz Asocijacije balkanskih novinskih agencija, njen status dat agenciji "FENA" 1Novinari, mediji, ilustracija Foto: Pixabay

Asocijacija balkanskih novinskih agencija (ABNA) je na Skupštini održanoj u ponedeljak, 19. septembra, u bugarskom gradu Burgasu, odlučila da Novinsku agenciju Republike Srpske – SRNA isključi kao punopravnu članicu sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH, objavio je danas portal Kliks.

Agencija SRNA bila je punopravni član Asocijacije 20 godina, međutim sada mogu samo biti posmatrači, odnosno članica bez prava glasa.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da je reč o političkom uticaju i da posebno razočarava činjenica da je ABNA punopravno članstvo dala agenciji FENA, za čije je priključenje asocijaciji 2013. godine glasala SRNA, koja je „gotovo od osnivanja“ punopravna članica ove organizacije.

Skupštini ABNA u Burgasu prisustvovali su i predstavnici novinskih agencija iz turske Anadolija, Rumunije Agerpres, Albanije ATA, Federacije BiH FENA, Hrvatske HINA, sa Kosova – Kosovapres, kiparska agencija CNA, makedonska MIA i grčka ANA-MP. Tanjug nije učestvovao.

Za punopravno članstvo FENA glasali su predstavnici svih ovih agencija, osim agencije SRNA, dok je FENA bila uzdržana, navodi sarajevski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.