Srpkinja koja bi se "poklala za Kosovo", a izbegava da iznese stavove o Karadžiću i Mladiću: Ko je Jelena Trivić, protivkandidantkinja Dodika? 1Foto: snapshot Youtube

Jelena Trivić, kandidatkinja opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), izgubila je za nešto manje od 30 hiljada glasova od svog protikandidata Milorada Dodika u trci za predsednika bh.entiteta Republika Srpska, tako pokazuju rezultati CIK-a nakon 90 odsto obrađenih biračkih mesta.

Iz štaba PDP-a kažu da je bilo krađe te da postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsednika u najvećem delu Republike Srpske.

U izbornoj noći u nedelju u Banjaluci je bilo veselo, pevalo se i svi su bili pobednici.

U izbornom štabu PDP-a gromoglasnim aplauzom je dočekana i ispraćena Jelena Trivić koja je proglašena pobednicom za predsednicu Republike Srpske.

Tada je poručila, između ostalog, da će RS pratiti nacionalnu politiku Srbije te da je neće izdati kao Milorad Dodik.

“Naša obaveza je da ekonomski i u svakom drugom pogledu osnažimo RS da je učinimo de facto u ekonomskom pogledu nezavisnom u ovoj složenoj političkoj strukturi koja se zove BiH”, dodala je.

Na ulicama Banjaluke bila je bakljada, stigli su i trubači a čula se i pesma “Veseli se srpski rode”.

Ubrzo je i Dodik proglasio pobedu a hit večeri u štabu SNSD-a bila je pesma “Ne može nam niko ništa” i pesma “Romanija” u Dodikovoj izvedbi. Kazao je da je pobedila “demokratska svest” obećavši nastavak saradnje sa “našim važnim partnerima kao što su Srbija, Rusija, Mađarska…“.

Dok se čeka zeleno svetlo iz Beograda podsetimo se da su se i jedni i drugi utrkivali ko će više da se dodvori Aleksandru Vučiću tako da ideološki sa te tačke ništa se ne menja.

Udvaranje opozicije u RS prema režimu u Beogradu naročito je vidljivo od aprilskih izbora u Srbiji kada su gotovo sve opozicione partije iz Republike Srpske potrčale da javno iskažu podršku Vučiću i njegovoj stranci nadmećući se ko će biti glasniji u toj podršci.

Trivić je tada uredno glasala na biračkom mestu u Zemunu, a Dodik na biračkom mestu na Dedinju.

“Dodik je uspeo da pobedi Aleksandra Vučića”, sublimirao je banjalučki kolega Dragan Bursać situaciju nakon nedeljnih izbora aludirajući da je Vučić sa svojim tabloidima i medijima, zdušno podržavao opoziciju i Jelenu Trivić.

I ne samo to – članovi Glavnog odbora SNS-a Vladimir Mandić (već bio angažovan “bitka za Nikšić” i Budvi) i Adam Šukalo privedeni su u Banjaluci pa pušteni uoči izbora u BiH, zbog sumnji da su kupovali glasove za Jelenu Trivić i PDP, objavili su banjalučki mediji.

Slanjem Mandića i Šukala u Banjaluku da logistički i finansijski podrže Trivić, Vučić je, dodaju, pustio ,”niz vodu“ Dodika jer se navodno zbližio sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem.

Trivićka, takođe, zamera savezništvu Dodika i Milanovića ali ne zbog toga što obojica rade na tome da otkinu parče od države BiH u kojoj ona živi i radi već zbog stavova i politike Zagreba prema Beogradu.

To i ne čudi ako se ima u vidu da je ta ista opozicija u RS prozivala Dodika zašto nije spoveo zaključke Narodne skupštine RS iz decembra prošle godine o prenošenju ključnih nadležnosti sa države Bosne i Heregovine na Republiku Srpsku što je praktično bio prvi korak ka otcepljenju entiteta.

Kada je bila galama zbog odluke Zagreba da ne dopusti “privatnu posetu” Vučića Jasenovcu Trivićka ga je branila navodeći da Vučić nije osoba koja ikada “pravi haos“, te da mu je mir u fokusu političkog delovanja.

Na 32. posebnoj sednici u junu u NS RS, uz opasku da se bosanski jezik pojavljuje kao opcija na internet stranicama bh. institucija i da je za to neko kriv, pozivala je predstavnike vlasti u RS da postroje vojsku RS.

“Šta rade ti vaši kadrovi. I ja bih skočila tamo kada se spominje Kosovo bez zvezdice i spominjanja rezolucije Veća sigurnosti. Zašto se nisu borili, da ne kažem klali, a masno su plaćeni. Ja bih se poklala zbog Kosova”.

Pre dve godine njen status na Fejsbuku izazvao je brojne reakcije. “Draža Mihailović nije zločinac, to je moj stav. Ovo su činjenice do kojih sam ja došla. On je bio herojska ličnost na zapadu sve do 1943”, naisala je.

Istovremeno, javno izbegava da iznese stavove o zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

“Prerano da ja dajem sudove o Radovanu Karadžiću, ali sigurno je da ja imam jedno zdravo formirano mišljenje o svemu tome”.

Trivić (37) je rođena u Banjaluci. U zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci izabrana je 2014. i predaje studentima na Katedri za međunarodne ekonomske odnose.

Nekoliko puta je proglašavana za najboljeg predavača.

Smatra da je iskorenjivanje korupcije i kriminala preduslov za promene. “Otvoreni Balkan“ vidi kao “odličnu ekonomsku šansu koju ne treba da odbacuje BiH“.

Srpski nacionalni interes je vojna neutralnost i ne treba se, kaže, mešati u globalnu krizu koju niti je Republika Srpska izazvala niti je može zaustaviti.

Na Opštim izborima 2018. izabrana je za poslanicu u NSRS kada je izjavila da će se odreći plate koju je primala na Ekonomskom fakultetu.

Govori engleski i italijanski jezik. Neretko je umela da se pohvali i svojim fudbalskim veštinama.

Udata je i majka dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari