Srušio se sportski avion na Braču, putnici preživeli 1 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Sportski avion Cesna srušio se jutros u blizini pustinje Blaca na Braču, pri čemu su svi putnici preživeli. Uprava civilne zaštite potvrdila je da preživeli nisu životno ugroženi, a u avionu su bila dva putnika i pilot. 

U 9:36 sati Operativni sistem civilne zaštite od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dobio je dojavu o padu aviona tipa Cessna 172 na području pustinje Blaca na otoku Braču, objavila je Civilna zaštita.

– U avionu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaveštene su sve nadležne službe, a na mesto događaja upućeni su zaposleni u upravi civilne zaštite, uključujući pripadnike Državne interventne jedinice civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja. Svi putnici su preživeli i prema proceni vatrogasaca, koji su prvi došli na mesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spasavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split, stoji u saopštenju Civilne zaštite, a prenosi HRT.

Kako Nova.rs prenosi, istraga je pokazala da je pilot letelice državljanin Srbije, dok su dvoje putnika državljani Austrije.

Šef Zavoda za neurohirurgiju KBC Split Vlatko Ledenko izjavio je da je troje pacijenata iz avionske nesreće na Braču van životne opasnosti.

„Pilot, mlađa muška osoba je najlakše povređen i u bolnici će biti dan, dva, stabilan je, dobro je, a povrede su sanirane. Drugo dvoje putnika je zadobilo teže povrede, radi se o prelomima više pršljenova“, rekao je Ledenko novinarima u Splitu, prenela je agencija Hina.

Na pitanje šta su mu povređeni rekli u vezi sa nesrećom, on je odgovorio da je njegov utisak da je pilot prisebno reagovao, jer je osetio da avion gubi snagu, pa je sleteo na kamenjar. Ledenko je ocenio da je pilot zaslužan što posledice nisu teže.

Prema rečima lekara, pilot je dobio veću ranu na glavi, ali je ona sanirana i nema drugih ozbiljnijih povreda. Takođe je naveo da veruje da ni dvoje putnika, koji su starije životne dobi, neće imati posledica.

Informaciju o padu aviona na Fejsbuku je objavila gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

– Jutros sam se zatekla u Vatrogasnom domu DVD-a Supetar oko operativnih dogovora kada je stigla dojava o padu aviona sa tri putnika. Naši vatrogasci, Hitna pomoć i policija su odmah po dojavi izašli na lice mesta. Navodno je reč o sportskom avionu Cesna koji se nešto pre 10.00 časova srušio u blizini pustinje Blaca na južnoj strani ostrva Brač. Najnovije informacije govore da je avion pronađen kao i sva tri putnika, a trenutno je u toku njihovo spasavanje, kao i obezbeđenje terena od mogućeg požara. Pohvaljujem sve naše hitne službe na brzoj intervenciji i nadam se srećnom ishodu cele ove situacije – napisala je ona.

Kako Večernji list saznaje, avion sa tri putnika koji se srušio u pustinju Blace poleteo sa aerodroma Brač ​u 9 sati i 10 minuta. Putnici su krenuli na turistički, panoramski let. Uzrok pada još uvek nije poznat.

Pre mesec dana kod Rakovice se srušila Cesna, četiri osobe su poginule na letu iz Splita za Nemačku. Tada je mala Cesna 182 bila skoro potpuno uništena. Večernji list podseća i na nesreću od pre četiri dana kada je avion Trejd Era na letu Solun – Inzbruk prinudno sleteo na aerodrom Franjo Tuđman zbog kvara na hidraulici.

Prema informacijama Hrvatske zračne plovidbe, avion je u 12.29 sati zatražio dozvolu za prinudno sletanje. Operater aerodroma je u ovakvim situacijama postupio po proceduri i avion je bez problema sleteo u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.