Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Dobrovoljačka ulica 1Foto: N. Kovačević (Ilustracija)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu „Dobrovoljačka“, potvrđeno je danas za regionalnu N1 televiziju u Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da su informaciju o potvrđivanju optužnice dobili od Suda BiH.

„Optužnica je u celosti potvrdjena“, kazao je on.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško da su u okviru svojih funkcija i ovlaščenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podredjenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Terete se i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, kao i da su propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja.

Optuženi su i za mučenje i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, kao i za to što nisu sprečili ni kaznili izvršioce, već su pomagali počiniocima posle izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih, medju kojima su i civili i sanitetsko osoblje, kao i na ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.