Trivić: Milanović nije prijatelj RS, već Dodika, koji je agent hrvatskih interesa u BiH 1Foto: Sajt PDP

Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić izjavila je danas da je sramna skandaloznom izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Republika Srpska trebalo da bude vojno uništena.

Ona je navela da je još sramniji deo izjave u kojoj se „obrušio na Dan RS, aludirajući da je to dan zbog kojeg su počeli ratni sukobi“.

„Ovo dolazi u vremenu kada nam se od vladajuće strukture u RS servira priča i stvara utisak da je Milanović prijatelj Republike Srpske“, kazala je Trivić.

Prema njenim rečima, Milanović možda jeste prijatelj srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer je, kako je navela, „Dodik agent hrvatskih interesa i njihov verni sluga“.

„Brojni su primjeri koji to dokazuju, od zalaganja za treći entitet, preko slučaja Pelješkog mosta, predaje jasenovačke građe, nekonstitutivnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom…“, istakla je Trivić.

Ponovila je da Dodik nikada nije radio za srpske nacionalne interese. „Radio je za strance kada je prvi put dolazio na vlast i uz njihovu direktnu podršku to uspio. On je taj koji je pravio spiskove za sankcionisanje svojih političkih oponenata, kojima su tada uskraćivana osnovna ljudska prava, pravo na rad, oduzimana lična dokumenta“, ocenila je potpredsednica PDP-a.

Prema njenim rečima, posle toga Dodik „menja ploču i počinje da jaše na priči o secesionizmu, glumeći velikog čuvara Srpske“.

„Lažno srbujući, dok ti isti Srbi masovno odlaze iz Republike Srpske, Dodik sve vreme radi isključivo u službi hrvatskih interesa. Danas, kada zbog loše i izolacionističke politike SNSD, Srpska ima sve manje prijatelja u svetu, a među njima nam u tom nabrajanju navode Zorana Milanovića, jasno je da nam pored takvih prijatelja, neprijatelji i ne trebaju“, zaključila je Trivić.

Milanović je juče izjavio da je RS trebalo da bude vojno uništena 1995. godine, kada je Hrvatska vojska bila na ulazu u Banjaluku.

On je naveo da se to nije desilo i da je Republiku Srpsku u Dejtonu, između ostalih, priznao i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Za Dodika je rekao da je sagovornik u rešavanju problema u BiH i da za njega glasa stotine hiljada Srba, a nazvao je izdajnikom svakoga iz Hrvatske ko bi u institucijama EU eventualno glasao za sankcije srpskom članu Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.