Tužilaštvo Crne Gore: Dve osobe uhapšene zbog špijunaže i stvaranja kriminalne organizacije 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Dve osobe uhapšene su u Crnoj Gori zbog sumnje da su učinili krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže, izjavio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.

Radonjić je u izjavi za medije naveo da je na zahtev SDT, podnetog na osnovu obaveštenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu bezbednost, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija izvršila pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog sumnje da su učinjena krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže.

„Nakon pretresa, dva lica su lišena slobode i protiv njih je policija podnela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici“, rekao je Radonjić.

On je kazao da je izviđaj za krivična dela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže u toku, pred ODT-om, a zbog zaštite interesa postupka, ne može se dati više podataka.

Mediji su objavili da je bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen da je godinama radio za rusku obaveštajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala poverljive podatke Moskvi kao i još jedna osoba nastanjena u Podgorici, koja nije zaposlena u državnim institucijama već ima privatnu firmu.

Mediji navode da je pod istragom i najmanje tridesetak ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori i imaju dozvolu za privremeni boravak u našoj zemlji, a za koje se sumnja da su, po nalozima ruskih diplomata iz ambasade Rusije, odrađivali prikupljanje podataka i ostvarivanje kontakata sa ljudima iz državnih i privatnih kompanija u Crnoj Gori.

Za krivična dela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično delo – stvaranja kriminalne organizacije.

„Ko za stranu državu ili organizaciju stvara obaveštajnu službu u Crnoj Gori ili njom rukovodi, kazniće se zatvorom od pet do petnaest godina. Ko stupi u stranu obaveštajnu službu, prikuplja za nju podatke ili na drugi način pomaže njen rad, kazniće se zatvorom od dve do deset godina. Ko pribavlja tajne podatke ili dokumente u nameri da ih saopšti ili preda stranoj državi, stranoj organizaciji, ili licu koje im služi, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina“, navodi se između ostalog u KZ.

Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je juče šest diplomata ambasade Ruske federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. Iz MVP je objavljeno da je odluka doneta zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dve države.

Ruska Ambasada sinoć je objavila da zbog, kako su naveli, neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti obustavljaju rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.