U Crnoj Gori uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović: Za mesec dana trebalo ponovo da pokrene pitanje krivice u slučaju "Državni udar" 1Foto: Gradski.me

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odeljenje jutros je uhapsilo specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, prenose crnogorski mediji.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić je kazao da je Čađenović uhapšen zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022. počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, kao i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

“Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obavještavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi”, kazao je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Čađenović je za mesec dana trebalo ponovo da pokrene pitanje krivice u slučaju Državni udar. Podsetimo, početak ponovljenog sudskog procesa u predmetu poznatom kao „državni udar“ održan je 29.11 u Višem sudu u Podgorici.

Predsednik specijalnog veća sudija Zoran Radović i veće kojim predsedava odlučilo je da zbog novog činjeničnog stanja u ovom predmetu, specijalno državno tužilaštvo ima rok od 15 dana da dostavi sudu novu optužnicu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je kazao tada da je optužnica potvrđena odlukom vanraspravnog veća Višeg suda.

„O istoj je odlučio Viši sud a nakon toga, u žalbenom postupku, i Apelacioni sud. Jasno je navedeno da se predmet vraća na ponovno suđenje, a ne na ocenu opravdanosti i zakonitosti optužnice, što advokat navodi i zahteva da se napiše nova koja će biti predmet ocene. To nije nalog ni Apelacionog suda, niti Zakon tu mogućnost poznaje. Isto tako predmet je započet u ponovljenoj fazi glavnog pretresa, gde je presuda ukinuta u osuđujućem delu, dakle postoji optužni akt, po kojem je sud dužan da postupa”, istakao je tužilac Čađenović.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni Andrija Mandić i Milan Knežević iz Demokratskog fronta te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Mandić i Knežević osuđeni su tada na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Mediji ukazuju i na događaj koji je prethodio jutrošnjem hapšenju Čađenovića. Kako se ispostavilo, bio je to iscenirani incident prekjuče na aerodromu u Podgorici u kojem je glavni akter bio Milan Knežević.

Video zapis sa kamera na Aerodromu Podgorica pokazuje kako je došlo do sukoba između Cetinjana Ivana Gardaševića i poslanika DF-a Milana Kneževića i njegovog obezbeđenja.

Snimak jasno pokazuje, preneli su mediji, da je Kneževićevo obezbeđenje napalo Cetinjane, što samim tim upućuje i da je poslanik DF-a lažno optužio Cetinjanina Ivana Gardaševića da mu je ugrozio sigurnost.

Dežurni sudija na osnovnu pregledanog snimka sa kamera podgoričkog aerodroma u iskazu je napisao da je Dušan Knežević, član obezbeđenja poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, inicirao fizički sukob sa Cetinjaninom Ivanom Gardaševićem na podgoričkom aerodromu.

 

Abazović: Nije uhapšen bilo koji specijalni tužilac, nego desna ruka Milivoja Katnića

Premijer Cne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je hapšenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja puta Pljevlja – Mihailovica, istakao da nije uhapšen bilo koji specijalni tužilac nego desna ruka Milivoja Katnića.

„Pozdravljam akciju SDT i SPO. Konačno imamo ljude iz iste institucije prema kojima se sprovodi zakon a toga do sada nije bilo, odnosno nije bilo hapšenja specijalnog državnog tužioca“, napominje Abazović i dodaje:

„Nakon Vesne Medenice, stigosmo do Saše čađenovića. Oni koji se nadaju da će ih zaobići ruka pravde… nade su im sve manje i manje.“

Ili ćemo imati pravnu državu ili ništa, poručuje Abazović. „Siguran sam u pobedu pravne držćave. Crne Gora je na dobrom putu“.

 

Katnić: Bezrezervno verujem u čast i poštenje Čađenovića

Saša Čađenović bio je moj saradnik u Specijalnom državnom tiužilaštvu, u koga imam bezrezervno poverenje, kazao je za Gradsku RTV bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Specijalizovan je za borbu protiv organizovanog kriminala i bezrezervno verujem u njegovu čast i poštenje. Verujem da nije postao član nikakve kriminalne grupe, niti je svesno zloupotrebljavao službeni položaj.

Kao i kod svakog smrtnika, postoji mogućnost da je napravio neki propust u radu, pre svega jer je preopterećen, i ako to bude slučaj, on će to i dokazati“, kazao je Katnić.

Kako je dodao, druga pretpostavka je da je reč o nečijoj ujdurmi kako bi se isključio iz predmeta za pokušaj terorizma i drugih predmeta organizovanog kriminala.

„Čađenović je kolateralna šteta, a cilj im je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. U ovom slučaju to predstavlja osvetu rusko srpske države i 73 kriminalne organizacije protiv kojih smo podneli optužnicu. Ponavljam, ovo je pretpostavka koju će vreme potvrditi ili demantovati”, zaključuje Katnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.