U Crnu Goru se ulazi samo uz jedan od dokaza iz nacionalne kovid potvrde 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski državljani i stranci mogu od danas da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza, uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne kovid potvrde, saopšteno je večeras iz Aerodroma Crne Gore.

„Da su potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa pre ulaska u Crnu Goru, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od primanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci; negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata“, istaknuto je u saopštenju.

Kao treći od uslova za ulazak u Crnu Goru navode posedovanje pozitivnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od deset dana, a nije stariji od šest meseci od dana izdavanja rezultata ovog testa.

I četvrti mogući uslov je negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 sati, dodaje se u saopštenju.

Ako ne poseduju ove dokaze, crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori mogu da uđu u Crnu Goru, uz određivanje mere karantina ili samoizolacije u trajanju od 10 dana.

„Samoizolacija podrazumeva boravak u porodičnom smeštaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe, u skladu sa rešenjem sanitarne inspekcije“, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, ovim licima samoizolacija može da se prekine nakon isteka šestog dana karantina, odnosno samoizolacije, uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije.

„Obaveza posedovanja ovih dokaza ne odnosi se na lica mlađa od 18 godina“, zaključuje se u saopštenju.