U Hrvatskoj se obeležava 100 godina od rođenja Franje Tuđmana 1foto EPA PHOTO/HRVOJE GRGIĆ

Obeležava se 100 godina od rođenja prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, pod čijom je vlašću stvorena suverena, nezavisna i međunarodno priznata hrvatska država. Događaj će biti obeležen nizom aktivnosti.

U rodno mesto prvog hrvatskog predsednika Veliko Trgovišće jutros je stiglo rukovodstvo HDZ-a na čelu sa predsednikom stranke Andrejom Plenkovićem. Vijenac će biti položen ispred rodne kuće, a kasnije oko 10 sati delegacija će položiti venac na njegovo poslednje počivalište na zagrebačkom Mirogoju, javio je novinar HRT-a Šime Vičević.

On je istakao da će danas u Zagrebu biti održana naučno-stručna konferencija – Za Hrvatsku uvek i sve, na kojoj se očekuje veliki broj naučnika, istoričara i političara. A uveče u sali Vatroslava Lisinskog biće održana svečanost povodom 100. godišnjice njegovog rođenja, na istom mestu gde je 1990. godine održan prvi opšti sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje 2.000 zvanica.

Pored proslave koju organizuje HDZ, u Vukovaru je još jedna koju su organizovali bivši saradnici dr Tuđmana, kao i njegov mlađi sin Stjepan.

Tamo će u popodnevnim satima biti položeni venci, održana sveta misa i svečana akademija.

– Iako postoje dve proslave iste godišnjice, ključna poruka je ista – da je Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsednik ostavio neizbrisiv trag kao istorijska ličnost, rekao je Vičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.