U Mostaru preminuo Mladen Naletilić, osuđen u Haškom tribunalu 1Foto: pixabay/ congerdesign

Mladen Naletilić zvani Tuta, nekadašnji komandant Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području Hrvatske i BiH, osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pred Haškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 76. godini od posledica srčanog udara, potvrđeno je agenciji Hina iz nezvaničnih izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši saborac, Naletilić je preminuo na odeljenju Univerzitetske kliničke bolnice u Mostaru gde je bio smešten više dana zbog posledica teškog srčanog udara.

I na stranici Vikipedije u petak uveče naveden je 17. decembar 2021. kao datum njegove smrti.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. januara 1946. u Širokom Bregu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

Haški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dve trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog podsticanja na ubistvo Damira Brekala 1995. godine. Prošle je godine pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.