U Mostaru promenjeni nazivi ulica, koje su nosile imena ustaških ideologa 1Foto: S. Čongradin

Gradsko veće Mostara odlučilo je danas da će ulice, koje poslednjih 27 godina nose nazive po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH), dobiti nove nazive.

Reč je o šest ulica u zapadnom delu grada, u kojima većinski žive Hrvati, a kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast, sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem na čelu.

Da se nazivi ulica Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Djure Spuževića, Jure Francetića i Ive Tabornika preimenuju u ulice Alekse Šantića, Tina Ujevića, fra Ljudevita Laste, Ice Voljevica, Humsku i Ciglanu glasalo je 25 većnika u gradskoj skupštini, dok ih se osam uzdržalo od glasanja.

Odluci o promenu naziva ulica prethodila je burna rasprava, jer su pojedini većnici imali primedbe i na nove nazive ulica.

Primedbe su se, pre svega, odnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste, koji je, kako su naveli pojedini većnici, pozdravljao sa „Za dom spremni“.

Pojedini većnici su ocenili da je sporan i naziv ulice po Tinu Ujeviću, koji, kako je istaknuto, „nema nikakve veze s Mostarom, ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tokom celog Drugog svetskog rata“.

Američka ambasada u Sarajevu pozdravila je odluku Gradskog veća Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

„Ova promena poboljšaće medjunarodni imidž i reputaciju Mostara, koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena i koja su bila u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi“, istaknuto je u saopštenju iz ambasade SAD u BiH.

Dodali su da „neki ovo rešenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali da savršenstvo i nije cilj, već da su cilj tolerancija, konsenzus i inkluzivnost“.

„SAD pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsednika Gradskog veća Salema Marića, koji su saradjivali da bi postigli kompromis i opšte dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa“, ističe se u saopštenju

Još je ocenjeno da bi spremnost na kompromis, koji su pokazali Kordić i Marić, trebalo da budu primer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti.

„Vreme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banjaluka, slede primer Mostara i promene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.