U Rijeci uništena mina iz Drugog svetskog rata (VIDEO) 1Foto: Screenshot/YouTube

Protivbrodska mina, zaostala iz Drugog svetskog rata, uništena je danas u Rijeci, u Hrvatskoj.

Nakon što je uništena mina u riječkoj luci u 14.45 sati oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i prestanak radnja pomeranja i neutralisanja mine.

Deo centra Rijeke evakuisan

Zvuk sirene koji je označio prestanak opasnosti označio je i prestanak zabrane boravka u crvenoj zoni potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

Zbog toga se stanovnici tog kraja, njih oko 500, koji su juče evakuisani, polako vraćaju svojim kućama, a saobraćaj u centru grada normalizovan je oko 15 časova.

Protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata bila je nemačke proizvodnje, imala je 690 kilograma eksploziva, zajedno sa aluminijumskim kućištem teška oko 1.100 kilograma i delimično je bila zatrpana na dubini od 19 metara, rečeno je na konferenciji za novinare.

Mina je u nedelju rano ujutro podignuta sa morskog dna u riječkoj luci, preneta na sigurnu lokaciju u Riječkom zalivu i uništena eksplozivom u 13.15 sati.

Nakon eksplozije, provereno je da li je sve urađeno po planu, a potom je proglašen prestanak opasnosti.

 

– Sve se dobro završilo. Sve je urađeno prema planiranim planovima. Mina je neutralisana posle 13 časova. Zahvaljujem se sugrađanima na disciplini. Oni su se u ovoj neobičnoj i neobičnoj situaciji ponašali veoma odgovorno. Nadam se da se to neće ponoviti u bliskoj budućnosti, iako smo pronašli još jednu minsko-eksplozivnu napravu, na gradilištu sa puta D403. O uklanjanju ovog uređaja biće obavešteni i mediji i stanovnici. To je mnogo jednostavnija operacija od ove. Skoro 500 ljudi je evakuisano iz svojih domova, od kojih je 15 našlo svoj dom u Domu omladine, rekao je gradonačelnik Marko Filipović na konferenciji za novinare posle akcije.

Akcija je počela jutros u 6.09 sati kada su se u Rijeci oglasile sirene koje su signalizirale početak opasnosti.

Prvi korak su bile aktivnosti pripreme mine za izvlačenje, koje su sproveli ronioci specijalne policije MUP-a.

U 9.00 časova mina zaostala iz Drugog svetskog rata izvučena je iz riječke luke na lokaciju gde će biti neutralisana.

Pored toga što su uoči akcije evakuisani stanari, u crvenoj zoni neposredne opasnosti oko luke Rijeka obustavljen je sav drumski, železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj, zatvoreni svi privredni objekti, a pruga a autobuske stanice su zatvorene i izmeštene.

Protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tokom infrastrukturnih radova krajem juna, a delimično je zatrpana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu na tom mestu nije bilo moguće uništiti, pa je urađen plan njenog izmeštanja i neutralisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.