U Sloveniji najviše novozaraženih korona virusom dosad, nova pravila za karantin 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 8.588 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije, a vlada je ponovo promenila pravila o karantinu, kako bi se ublažilo stanje u osnovnim delatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sutra, a vrede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 odsto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus, prenosi Hina.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnim ustanovama i obrazovanju, nego će umesto toga sedam dana zaredom morati da se testiraju, a preporučeno im je i korišćenje zaštitnih maski tipa FFP2.

„Nijedno rešenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje delovati“, kazala je za slovenačke medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savet za kovid-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantin skrati na pet dana.

Kako prenose slovenački mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog talasa epidemije koji podstiče omikron varijanta virusa biti krajem januara ili početkom februara.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10.000, prenose slovenački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.